Dam / 4 december 2016

Svensk seger inför fullsatt Hovet

EM började bra för Sverige. Inför 7 900 åskådare på Hovet i Stockholm, nära nog fullsatt, vann Sverige över Spanien (EM-tvåa senast 2014) med 25–19 (14–10) när EM inleddes på söndagen. I dagens första match i gruppen vann Serbien över Slovenien med 36–34 (17–16) i paus.

• • •

7 900 åskådare i ett gult hav på Hovets läktare, alla försedda med gula landslagströjor, stöttade Blågult i segermatchen mot EM-tvåan från 2014, Spanien. Och siktet i den svenska truppen har ju varit i första hand avancemang till huvudrundan och en semifinal och en medalj. Och det ser onekligen bra ut efter söndagstriumfen.
Spanien gick dock ut hårdast i matchen mot Sverige och hade ledningen med såväl 2–0 som 4–3, 5–4 och 7–6 innan Sverige fick utdelning på sitt skiftande anfallsspel och efter ställningen 8–8 efter 21 minuter ryckte åt sig en ledning med 13–8 efter fem raka mål och 14–10 i pausen. Sverige höll sedan ledningen matchen ut och Spanien var egentligen aldrig nära att komma ikapp Sverige.
Det positiva denna gång var att Sverige inte fick någon svacka  som förekommit träningslandskamperna före EM. Nu fungerade försvarsspelet hela matchen, och anfallsspelet likaså. Bakåt stod mittlåset Sabina Jacobsen, Bella Gulldén och Anna Lagerquist i vägen och tog hand om det mesta.
Lagerquist fortsätter att imponera. Särskilt i första halvlek när hon tycktes vara överallt. Hon stoppade det spanska anfallet ena halvminuten och var framme och stångades vid den spanska linjen en halvminut senare. Klart imponerande spel från hennes sida.
Nathalie Hagman på sin högerkant tycktes vara tillbaka i sitt rätta jag och blev bästa målskytt med fem fullträffar tillsammans med högernian Ida Odén som dunkade in lika många mål utifrån.
Bella Gulldén fick en ny lårkaka och utgick i andra halvlek. Och då dök Carin Strömberg upp som mittnia, och gjorde det bra. Gulldén hann dessförinnan göra ett straffmål, men missade sedan sitt andra skott från sjumeterslinjen. Men på tredje straffen klev Emma Ekenman-Fernis in och satte den klockrent i målet.
–Vi har jobbat hårt ett bra tag nu efter OS, och jobbar mera tillsammans nu. Det kan ju ofta blir hård press på hemmanationen i ett mästerskap. Men efter denna match känner jag mig mycket nöjd, uttryckte sig förbundskaptenen Henrik Signell på presskonferensen efter matchen.
– I en mästerskapsmatch var detta det minsta antal mål vi släppt in. Vi har haft bra försvarsspel i Polen (fyrnationsturnering), i Tyskland vid de två landskamperna och mot Frankrike hemma.
– Vi har kommit ganska långt med försvarsspelet. Vi har en helt annan trygghet än tidigare, och jobbar mycket mera som ett lag. Tappar någon en spelare, så är någon annan där och rycker in. Det har blivit en helt annan trygghet. Det känns väldigt skönt för hela laget att ha den tryggheten. Och Anna Lagerquist har ju blivit en del i det. Hon har ju en aggressivitet som smittar av sig. Hon läser spelet väldigt bra, är snabb i fötterna och har en fantastisk tajming. Det tar ju för det mesta stopp i (motståndarnas) anfallsspel när hon finns där, och det är ju frustrerande för en anfallsspelare.
SVERIGE–SPANIEN 25–19 (14–10)
Sverige: Nathalie Hagman 5, Jenny Alm 5, Jamina Roberts 3, Olivia Mellegård 2, Linn Blohm 2, Loui Sand 2, Bella Gulldén 2 (1), Emma Ekenman-Fernis (1), Anna Lagerquist, Sabina Jacobsen, Ida Odén.
Spanien: Carmen Martin 7 (4), Marta Mangue 3, Alexandrina Cabral 3 (1), Mireya Gonzalez 2, Nelly Carla Alberto, Elizabet Chavez, Amaia Gonzalez, Nerea Pena.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 minuter: Spanien: 4 x 2 minuter.
Domare: Dalibor Jurinovic och Marko Mrvica, Kroatien.
Publik: 7 900 (Hovet i Stockholm).
Text: Björn Persson