Dam / 16 juni 2018

Sverige och Ukraina delade på poängen

Hela 13 svenska spelare gjorde i dag A-landslagsdebut när Ukraina stod för motståndet i Seoul. Matchen slutade 27–27 efter att Sverige legat under i nästan 40 minuter.
– Dom visar bra moral och kör på och det är den andan vi vill se, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

• • •

Den första av fyra matcher i turneringen Handball Premiere 6 är spelad och det blev till slut ett logiskt resultat, 27–27.
Mathilda Lundström, en av tre spelare som hade A-landskamper inför dagen, inledde målskyttet i det första anfallet, men sedan dröjde det till hon gjorde sitt andra mål, till 20–19, innan Sverige var i ledningen igen. Däremellan hade Ukraina dikterat tempo och matchbild och hade ledningen med fyra bollar vid en handfull gånger under första halvleken.
När den svenska nervositeten lagt sig började underläget att minskas och i halvtid skilde det bara två bollar efter att framför allt Mikaela Mässing och Alexandra Bjärrenholt hittat rätt i slutskedet av halvleken.
I den andra halvleken kom Sverige ut än mer taggat och efter dubbla mål av Sara Johansson var det tidigt i halvleken kvitterat och när sedan Lundström, som redan i andra minuten fick kliva av för att sy ett par stygn i ögonbrynet efter en smäll, var tillbaka och satte 20–19 tog Sverige över stafettpinnen. Dubbla mål av Ulrika Olsson och lika många av  Mässing gav sedan Sverige 24–21 som senare blev 25–23 innan Ukraina kom tillbaka gav svenskt underläge 26–27.

Elin Hansson som också gjorde Sveriges 26:e mål kvitterade till 27–27 med 40 sekunder kvar.
Ukraina fick en möjlighet att avköra, men kastade bort bollen med några sekunder kvar. Sverige gjorde ett sista försök, men hann aldrig komma till avslut.
Samtliga spelare fick rejält med speltid med undantag av Melissa Petrén som redan efter något anfall fick en sträckning i knät. Mikaela Mässing blev bästa svenska målskytt med sex fullträffar i sin landslagsdebut.
– Första halvleken är vi alldeles för oaggressiva och smäller inte på bakåt på det sättet som vi hade pratat om att göra. Jag tycker att vi gör det bättre i andra halvleken och det blev mer krig på banan, säger hon.
Henrik Signells snabbanalys av matchen:
– Vi visar bra moral och spelar upp oss efter en ganska passiv inledning och det är ganska logiskt att det blir så eftersom vi haft väldigt lite tid tillsammans. Vi är mer beslutsamma i försvarsspelet i andra halvleken och tar kampen och agerar i stället för att reagera. Försvarsmässigt är det stor skillnad på första och andra halvlek.

Nästa match för Sveriges del är mot värdnationen Sydkorea på måndag.

UKRAINA–SVERIGE 27–27 (16–14)
Ukraina: VanaHotra 6, Hanna Storozhuk 4, Ilona Haikova 4, Iryna Kompaniiets 3, Nataliia Striukova 2, Sofiia Davydiants 2, Kateryna Voskoboinyk 2, Olga Perederiy 2, Nataliia Savchyn, AnastasiyaMelekestseva.
Sverige: Mikaela Mässing 6, Ulrika Olsson 4, Alexandra Bjärrenholt 3, Sofia Hvenfelt 3, Sara Johansson 3, Elin Hansson 2, Mathilda Lundström 2, Cassandra Tollbring 2, Evelina Källhage, Andrea Johansson.
Utvisningar, Ukraina: 3 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Eunha Lee & Gaeul Lee, Sydkorea.
Publik: 500 (SK Olympiska Handbollshall).