Nyheter

Herr / 14 augusti 2016

Herrarna missar kvartsfinalerna

Sverige var på gång efter bra spel mot Polen och ledde länge matchen, bland annat med 22–21 med sju minuter kvar. Men Polen vann till slut med 25–24 efter en svensk utvisning i slutminuterna och två polska mål i en tom svensk kasse på slutet. Den fjärde raka förlusten innebär att Sverige är utan chans att nå kvartsfinalerna i OS.

• • •

Som vanligt när det gäller handbollsmatcher mellan Sverige och Polen blev det jämnt, spännande och rafflande. En bra genomförd match av Sverige både vad gäller försvar som anfall. Ett Sverige som för dagen var klädda i ett mörkgrått OS-ställ.
Målvakten Mattias Andersson tog revansch på sig själv och spelade strålande hela matchen och fick en officiell räddningsprocent på 38 efter tolv räddningar på 32 skott. Bättre än båda polska målvakterna Piotr Wyszomirski och Slawomir Szmal som också höll hög klass.
En ny fräsch storskytt dök upp i det svenska laget, vänsternian Philip Stenmalm som sköt så det stod härliga till. Åtta fullträffar från hans sida. Jerry Tollbring, vänstersexan, gjorde en ny bra match. Satte en klockren straff igen och gjorde dessutom fem ytterligare mål. Och spelstrategen Kim Andersson börjar det också lossna lite för och han dundrade in fyra mål.
Högernian Johan Jakobsson hann med att bli tvåmålsskytt, men blev sedan brutalt stoppad vid ett genombrott och golvades och fick utgå.
Detta med en extra utespelare istället för målvakt vid exempelvis utvisningar är ingen succé för herrlandslaget. I dag blev det fyra stycken ”i baken” och båda polska målvakterna noterades i målprotokollet. De två sista polska målen, 22–24 och 22–25 tillkom på det sättet sedan Kim Andersson blivit utvisad i slutskedet, och Sverige tryckte på för en kvittering till 23–23. I stället avgjordes matchen.
Här matchens målbild (med Sveriges siffror först): 0–1, 1–2, 2–3, 3–3, 4–4, 6–6, 8–8, 10–8, 11–19, 11–11, 12–12, 13–12 (paus), 13–13, 13–15, 18–15 (!), 19–17, 20–18, 21–19, 21–21, 22–21 och 22–23 fram till slutsignalens 24–25.
– Efter förlusten känns det bara tomt, sa åttamålsskytten Philip Stenmalm till Viasat efter slutsignalen.
–Vi kämpar ju hela vägen in och jag tycker vi gör en helt okej match, men till slut räcker det inte. Det känns som vi inte har haft ”flowet” överhuvudtaget under hela turneringen, och det har varit svårt att få igång det. Men i dag tyckte jag det såg mycket bättre ut i alla fall. Vi fick dock inte igång vårt spel riktigt och då blir det tufft. Vi har ju kommit hit för att gå till kvartsfinalen och kämpa om medaljerna, så det känns jävligt tungt.
Förbundskaptenen Staffan Olsson:
– Det känns som det är väldigt små marginaler, och de hade inte med oss i dag. Jag känner ändå att vi gör en jävligt bra match. Vi leder ju stora delar av den och får ett rött kort (efter tre utvisningar för Jesper Nielsen) och Johan Jakobsson blir skadad och vi får ändra om rätt mycket. Det känns sjukt tufft, jag tycker att vi varit värda lite mera. Idag blåste det minst motvind i förhållande till de andra matcherna.  Men när det inte ”funkar” så blir det små pottar som blir till en skål, så att säga. Men i dag tycker jag killarna gör en jättebra insats.
– Vi hade naturligtvis hoppats på att vi skulle nå en kvartsfinal, men i de andra  matcherna har vi inte kommit upp i prestation. Överlag så är det ju mitt och Ola Lindgrens ansvar, och vi har inte klarat av det. Vi har inte räckt till helt enkelt, så det känns oerhört tufft.
Tidigare på lördagen vann Tyskland över Slovenien med 28–25 (11–12) och Brasilien  spelade oavgjort 27–27 mot Egypten. Inför slutomgången leder Tyskland på sex poäng före Slovenien sex, Brasilien fem och Polen fyra poäng.
I den sista omgången, som spelas på måndag med matcherna Polen–Slovenien (14.30 svensk tid), Tyskland–Egypten (16.30) och Sverige–Brasilien (21.40),  avgörs vilka fyra som avancerar till kvartsfinalerna.
MATCHFAKTA
Sverige–Polen 24–25 (13–12)
Mål, Sverige: Philip Stenmalm 8, Jerry Tollbring 6 (1 straff), Kim Andersson 4, Lukas Nilsson 2, Johan Jakobsson 2, Mattias Zachrisson, Jesper Nielsen. Polen: Karol Bielicki 8 (4), Krzystof Lijewski 6, Michal Daszek 3, Przemyslaw Krajewski 3, Kamil Syprzak 2, Slawomir Szmal, Piotr Wyszomirski, Mariusz Jurkiewiccz.
Utvisningar, Sverige: 8×2 minuter (inklusive ett rött kort). Polen: 3×2 minuter.
Domare: Lars Geipel och Marcus Helbig, Tyskland.
Publik: 8 176 (Future Arena i Rio de Janeiro, Brasilien).

• • •

Sveriges sista motståndare är hemmanationen Brasilien och här nedan följer de båda ländernas meriter i de senaste årens internationella mästerskap:
Sverige blev silvermedaljörer vid OS i London juli-augusti 2012 efter att ha förlorat en rysarfinal mot Frankrike med knappast möjliga marginal, 21–22. Dessförinnan kom Sverige trea i gruppspelet efter Island och Frankrike, men före Tunisien, Argentina och Storbritannien. I kvartsfinalen besegrades Danmark med 24–22 och i semifinalen Ungern med 27–26. Vid VM i Qatar i januari 2015 rankades Sverige på tionde plats efter att ha förlorat en av åttondelsfinalerna mot Polen med 20–24. Dessförinnan blev det en andraplats i gruppspelet efter blivande världsmästarna Frankrike, men före Island, Egypten, Tjeckien och Algeriet. Den inbördes matchen Sverige-Egypten slutade oavgjord, 25–25. Vid EM i Polen i januari 2016 slutade Sverige på åttonde plats efter att ha förlorat den avslutande placeringsmatchen 7/8 mot hemmanationen med 24–26. Dessförinnan blev det en tredjeplats i det inledande gruppspelet efter Spanien och Tyskland, men före Slovenien. Sverige förlorade där mot blivande europamästarna Tyskland med 26–27, men besegrade Slovenien med 23–21. Huvudrundan slutade för Sveriges del med en fjärdeplats efter Spanien, Tyskland och Danmark, men före Ryssland och Ungern.
Brasilien kvalificerade sig ej till OS i London 2012, de slogs ut i en av kvalgrupperna, den i Scandinavium som vanns av Sverige på sex poäng före Ungern på fyra (dessa båda till OS). Brasilien blev trea på två poäng och Makedonien fyra med noll poäng. Vid senaste VM i Qatar januari 2015 rankades Brasilien på 16:e platsen efter att ha förlorat en av åttondelsfinalerna mot Kroatien med 25–26. Dessförinnan blev det en fjärde plats i gruppspelet efter Spanien, Qatar och Slovenien, men före Vitryssland och Chile. Brasilien blev Panamerikanska mästare så sent som 19 juni 2016 efter att i finalen i Buenos Aires, Argentina ha besegrat Chile med 28–24. Dessförinnan blev det seger i gruppspelet före Uruguay, Puerto Rico, USA, Colombia och Paraguay. Detta efter en imponerande resultatrad. Paraguay 54–14, Puerto Rico 38–24, Colombia 42–10, USA 40–15 och Uruguay också 40–15. I semifinalen vann sedan Brasilien över Argentina med 23–20.
Sverige och Brasilien har genom åren mötts vid nio tillfällen. Sverige har vunnit sju av dem och Brasilien två. Den sammanlagda målskillnaden är 255–196 i svensk favör. Senast länderna möttes var i början av januari i år, i fyrnationsturneringen i Irun, Spanien, då Brasilien vann med 28–25. Brasilien är som värdnation direktkvalificerat till OS.
Bilden: Philip Stenmalm, ny storskytt i landsklaget, med åtta fullträffar i OS-matchen mot Polen i Rio. Här dundrar han in ett av sina mål, och tar med sig polacken Kamil Syprzak på vägen. Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån.