Nyheter

Herr / 16 januari 2017

Knapp förlust mot OS-mästaren

Efter sju raka vinster med Sverige för förbundskaptenen Kristján Andrésson kom den första förlusten, sedan man pressat självaste olympiamästaren Danmark när tredje omgången av VM i Frankrike inleddes på måndagen. De danska segersiffrorna blev 27–25 efter 14–10 i paus inför hela 13 850 åskådare i Accorhotels Arena i Paris.

• • •

Sverige gjorde mot OS-mästarna Danmark en stormatch och vann faktiskt andra halvlek med 15–13. Men det räckte inte riktigt ända fram. Sverige tog ledningen i början med både 3–1 och 6–4, men då gjorde Danmark fem raka mål, fick ledningen med 9–6 som blev 10–8 och 14–8 innan Sverige kunde frisera siffrorna till pausvilans 14–10.
Niklas Landin storspelade i det danska målet och noterade 58 i räddningsprocent i första halvlek. Detta i kombination med massor av missade skott av de svenska anfallarna gjorde att Danmark kunde hålla Sverige bakom sig i målprotokollet.
Efter pausen kom lagkaptenen Niclas Ekberg in på sin högerkant och gjorde tre mål på raken och Sverige kom så nära som 14–13. Och det blev makalöst spännande hela andra halvlek som Sverige faktiskt vann med 15–13.
I andra halvleken var Sverige ett till två mål efter hela tiden, men kom aldrig i kapp och förbi. Sverige borde fått chansen på slutet då Danmark ledde med 26–25 och låg i anfall, men sedan domarna rest upp armen i samband med ett frikast är det tillåtet att passa sex gånger innan man skjuter, men tv-bilderna visar att Danmark fick passa sju gånger utan åtgärd från de spanska domarna Lopez och Ramirez. I stället kunde Danmark trycka in 27–25 och säkerställa en plats i VM:s åttondelsfinaler.
Det svenska målet vaktades av Mikael Appelgren som hade svårt med bollarna i början, men höjde klassen vartefter och stängde igen stundtals i andra halvlek, Hade en total räddningsprocent på 37 efter 14 räddningar på 38 skott. Kollegan i danska målet, Niklas Landin slutade på en räddningsprocent på 48 efter att ha tappat lite i andra halvlek, men avslutade väldigt starkt.
Det svenska försvaret var bra och samlat även om de danska skotten utifrån slank igenom. De behöll fokuset hela matchen trots det jagade och pressade läget. I mittförsvaret syntes bland annat Philip Stenmalm, Max Darj och Jesper Nielsen, den senare dock inte hundraprocentig ännu efter sin sjukfrånvaro tidigare.
Det svenska anfallet fungerade också bra, även om man radade upp missade skott. Sverige sköt totalt 54 skott, 25 hittade in i målet, 29 räddade Landin, hamnade på målramen eller utanför och över. Det är lite för många.
Mittnian Jim Gottfridsson slet oerhört hela matchen med rader av lysande in– och framspelningar till anfallslinjen. Han dundrade dessutom in fyra mål själv. Bredvid Gottfridsson fortsätter högernian Albin Lagergren ta för sig mer och mer och ger också stadga till anfallet. Och pangade in fem mål.
Det svenska landslaget är den allra yngsta av de 24 deltagande nationerna i VM. Med en snittålder på 24,8 år spelar de i princip jämnt med regerande olympiamästarna, vars lag har en snittålder på 29,2.
Ett styrkebesked, tyckte många efter matchen mot Danmark. Nästa uppgift blir Qatar på onsdag klockan 20.45.
– Jag är nöjd med prestationen, menade förbundskaptenen Kristján Andrésson för Kanal 5 efter matchen.
– Jag tycker att vi spelar ett försvars-, kontrings-, målvaktsspel och anfallsspel som gör att vi skall kunna vinna en sådan här match. Vi är lite för ineffektiva i våra avslut.
– Resultatmässigt så är vi naturligtvis besvikna. Vi förlorar en match där vi hänger med länge. I andra halvlek har vi ju aldrig oavgjort eller möjlighet att ta ledningen, för då tror jag att vi hade kunnat sätta lite mera press på Danmark. Nu får de ju jobba i lugn och ro, relativt lugn i alla fall med en- till tvåmålsledning.
– Jag tycker att vi skapar lägen i stort sett hela matchen, och sedan får vi inte dit tillräckligt många bollar, särskilt under en period i första halvlek. Men vi gör i alla fall de två sista målen.
– Sedan så pratar vi om att vi skall visa karaktär och hålla oss till det vi kan och det vi gjort i första halvlek. Men att vi skall vara ännu skickligare i våra avslut.
– Framför allt tycker jag att den grunden som killarna har jobbat in och den känslan vi har med varandra, visar att vi ändå har någonting vi kan bygga vidare på, avslutar Andrésson.
Tidigare på dagen vann Egypten över Bahrain med knappa 31–29 efter 17–15 i paus. I morgon, tisdag fullbordas tredje omgången med matchen Qatar–Argentina.
Danmark leder grupp D på maximala sex poäng (och är klar för åttondelsfinalerna) före Sverige och Egypten, båda med fyra poäng.
DANMARK–SVERIGE 27–25 (14–10)
Danmark: Mikkel Hansen 8 (4 straffar), Kasper Søndergaard 4, Casper Mortensen 3, Henrik Møllgaard 3, Henrik Toft 3, Hans Lindberg 2, Morten Olsen 2, Niklas Landin, Magnus Landin.
Sverige: Niclas Ekberg 7 (1), Albin Lagergren 5, Jim Gottfridsson 4, Jerry Tollbring 3, Andreas Nilsson 2, Jesper Nielsen 2, Mattias Zachrisson, Simon Jeppsson.
Priset till matchens bästa spelare: Niklas Landin, Danmark.
Utvisningar, Danmark: 4 x 2 minuter. Sverige: 3 x 2 minuter.
Domare: Oscar Raluy Lopez och Angel Luis Sabroso Ramirez.
Publik: 13 850 (Accorhotels Arena i Paris).
Text: Björn Persson