Herr / 9 januari 2017

Storseger mot Chile i VM-genrepet

Sverige besegrade Chile med hela 38–21 efter 18–10 i paus i VM-genrepet i Baltiska Hallen i Malmö på måndagskvällen. På onsdag, 11 januari kl. 20.45 inleds VM i Paris med matchen Frankrike-Brasilien. Sverige spelar sin första match fredagen 13 januari klockan 17.45 mot Bahrain.

• • •

Det började knackigt för Sverige, för efter två minuter ledde det snabbt springande Chile med 2–0, och hade också ledningen med 3–1 innan Sverige fick fart på sitt spel på allvar och återtog ledningen med 4–3 efter tre snabba mål. Sedan blev det 5–5 innan Sverige gjorde ett ryck med 5–0 på knappa fem minuter och ledning med 10–5. En ledning som Blågult sedan aldrig släppte.

Här matchens målbild efter det ovan nämnda, med Sveriges siffror först: 14–6, 18–10 (paus) 19–10, 22–12, 25–14, 26–18, 35–18 (nio mål på elva minuter) och 38–20 till slutsiffrorna 38–21.

Bra svenskt försvarsspel med Fredric Pettersson och Max Darj mestadels som mittlås i försvaret, men där syntes också bland annat inkallade (för Johan Jakobsson) Andreas Cederholm.

Chile hade som brukligt ett mycket snabbt anfallsspel, men det gick definitivt för fort för dem ibland och det underlättade för det svenska försvaret.

Det svenska anfallet var spritt över hela banan med skott både utifrån, genombrott i mitten av både Fredric Pettersson och Andreas Nilsson. Och man slank också igenom på kanterna. Jerry Tollbring målade ”bara” en gång denna kväll. Men Niclas Ekberg, Mattias Zachrisson och Emil Frend Öfors nätade alla fyra gånger var.

Vänsternian Simon Jeppsson nätade också fyra gånger liksom mittnian Jesper Konradsson och högernian Albin Lagergren. Totalt alltså sex fyramålsskyttar.

Det svenska målet vaktades i första halvlek av Andreas Palicka som var strålande med flertalet kvalificerade räddningar. Vi räknade till totalt fjorton räddningar. I andra halvlek avlöste Mikael Appelgren, och han svarade för åtta räddningar.

Palicka och Appelgren kommer att bli målvakter under VM, sade förbundskaptenen Kristján Andrésson till media efter matchen. Det blir som kanske många väntat, alltså Mikael Aggefors som får lämna truppen.

Delar av den församlade presskåren undrade stillsamt efter slutsignalen om denna match mot Chile verkligen gav något. Sverige var ju klart överlägset. Andrésson svarade :

– I dag fick vi, som  vi väntade oss, chansen att få träna på deras oförutsägbarhet i spelet. Och vi fick jobba med andra saker än vad vi jobbade med mot Norge. Så det var nyttigt. Sedan kunde vi gå runt en hel del på laget, och jag kunde ge andra spelare speltid.

– Samtidigt fick vi också veta hur det känns att spela en tredje match på fyra dagar. Och vad som kommer att krävas under VM, att ta hand om både kroppen och knoppen.

– Även om vi visste att vi skulle vinna och att vi är ett bättre lag än Chile, så fick vi träna på saker som jag tycker är nyttiga framöver.

– Jag tycker det har varit många goda prestationer under dessa tre matcher. Vi har vunnit och jag  tycker det är viktigt att vi har visat den attityden att vi vill vinna.

– Sedan har ju laget fått spela utan Jesper Nielsen några matcher, vilket har gjort att Max Darj och Fredric Petersson har fått jobba hårt tillsammans, vilket är bra.

– Och Johan Jakobsson har ju inte heller kunnat vara med de sista matcherna, och andra har då fått tagit ansvar istället.

– Det finns många bra saker som vi kan ta med oss inför fredagen och matchen mot Bahrain.

Jesper Nielsen, som varit sjuk några dagar, sågs värma upp i samband med matchen, och läget med Johan Jakobsson och hans hjärnskakning är oklart. Förhoppningarna är att både Nielsen och Jakobsson kan spela på fredag, men vi får se, slog Andresson fast.

SVERIGE–CHILE 38–21 (18–10)
Sverige: Simon Jeppsson 4, Niclas Ekberg 4 (1 straff), Jesper Konradsson 4, Emil Frend Öfors 4, Albin Lagergren 4, Mattias Zachrisson 4, Jim Gottfridsson 3, Andreas Cederholm 3, Andreas Nilsson 3, Fredric Pettersson 2, Philip Stenmalm 2, Jerry Tollbring. Priset till lagets bästa spelare: Emil Frend Öfors.
Chile: Rodrigo Salina 9 (5), Diego Reyes 3, Esteban Salinas 3, Pablo Baeza 2, Emil Feuchtmann 2, Erwin Feuchtmann, Javier Frelijj. Priset till lagets bästa spelare: Rodrigo Salina.
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 minuter. Chile: 4 x 2 minuter.
Domare: Jesper Kirkholm och Henrik Mortensen från Danmark.
Publik: 1 727 (Baltiska Hallen i Malmö).

Bilden: Emil Frend Öfors en av sex fyramålsskyttar och utsedd till Sveriges bästa spelare i VM-genrepet mot Chile i Malmö.

Text: Björn Persson