Herr / 28 januari 2018

Tillbakablick: Svenska triumfen i Zagreb 2000

Tyckte ni att det var spännande i semifinalen mot Danmark? Det var ändå ingenting mot den enda tidigare gången en EM-final avgjorts i Zagreb. Då, 2000, blev Sverige europamästare efter dubbla förlängningar mot Ryssland (32–31).

• • •

I kväll möts Sverige och Spanien i EM-finalen i Arena Zagreb. Länderna har en sak gemensamt – de har båda spelat fyra finaler vardera tidigare. Skillnaden: Sverige har fyra guld, Spanien har fyra silver.
Efter att Sverige krossat Ryssland (34–21) i finalen i den första EM-turneringen 1994 blev det även guld 1998 (seger mot just Spanien i finalen) och det tredje guldet kom 2000 i Zagreb, där även kvällens final avgörs.
I halvtid i den matchen var det dock inte mycket som talade för Sverige. Underläget var 9–15 och Bengt Johansson bytte in Peter Gentzel i målet – som inledde med att släppa in 9–16.
Sedan kom räddning efter räddning efter räddning. Gentzel slutade finalen med en räddningsprocent på 52.
I den 43:e minuten satte Stefan Lövgren kvitteringen till 18–18, i den 52:a skickade Magnus Wislander in 21–20 och gav Sverige ledningen i matchen för första gången. Sverige hade segervittring och ledde med 23–21 med drygt fyra minuter kvar att spela – då Ryssland kontrade med tre raka mål.
Mathias Franzén kvitterade i slutminuten till 24–24 och tog Sverige till förlängning, där det såg mörkt ut. Ryssland gick ifrån till tremålsledning innan Sverige kunde avsluta den andra förlängningshalvleken med tre raka mål och tvinga fram en ny förläning. Kvitteringen, 27–27, kom på knorr från Pierre Thorsson. I 78:e minuten kvitterade Stefan Lövgren till 31–31 och Magnus Wislander skickade in segermålet, 32–31, strax därefter.
– Det kändes lite hopplöst när vi låg under med sex mål i paus, det var inte så lätt att gå in i den andra halvleken då, det var bara att göra så mycket vi kunde, sa Wislander till Aftonbladet efter matchen.
– Otroligt, mot slutet där så skojade jag med en ryss och sade att det är lika bra att vi delar på det. Han höll med. Det var ju hugget som stucket vem som skulle vinna.
Sverige tog 2002 ett tredje raka EM-guld, det fjärde totalt. Men det var också den senaste finalen – fram till i dag. 20.30 är det avkast i Arena Zagreb.
TIDIGARE EM-FINALER
1994:
Sverige–Ryssland 34–21 (i Portugal)
1996: Ryssland–Spanien 23–22 (i Spanien)
1998: SverigeSpanien 25–23 (i Italien)
2000: Sverige–Ryssland 32–31 e frl (i Kroatien)
2002: Sverige–Tyskland 33–31 e frl (i Sverige)
2004: Tyskland–Slovenien 30–25 (i Slovenien)
2006: Frankrike–Spanien 31–23 (i Schweiz)
2008: Danmark–Kroatien 24–20 (i Norge)
2010: Frankrike–Kroatien 25–21 (i Österrike)
2012: Danmark–Serbien 21–19 (i Serbien)
2014: Frankrike–Danmark 41–32 (i Danmark)
Text: Daniel Vandor
Bilden: Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes, Magnus Andersson, Johan Petersson och Mattias Andersson på prisutdelningen efter EM-finalen i Zagreb 2000.