Precis som igår blev det en vinst och en förlust för U16-tjejerna i European Open. Denna gång i möten med Polen och Norge.

• • •

Polen var först ut i Lisebergshallen och där vann Sverige med 23–20 efter 10–10 i paus.

– En bra match totalt sett för vår del. Vi hade pratat mycket om att ha fokus på försvar och kontringar och jag tycker vi fick till båda dom delarna bra. Återigen hade vi många spelare igång och flera tog ansvar på olika sätt, säger förbundskapten Patrik Svarvén.

–  Tycker trycket i kontringarna och i vårt försvarsspel fungerade som det skulle. Många gjorde bra insatser men Elsa Kjellgren stod ut lite extra, menar Svarvén vidare.

Lika roligt blev det inte mot Norge. Trots tidig ledning med klara 6–0, sprang de nordiska grannarna förbi och vann med 20–16 (10–8).

– Dom hade en spelare som var riktigt duktig, Mina Gregersen, och det visste vi om. Hon spelade mer eller mindre hela tiden och vi fick inte stopp på henne. Det är jag besviken över för det var något vi hade pratat om innan. Om det var fel taktik eller fel genomförande är svårt att svara på, säger en besviken Svarvén.

– Vi slarvar mycket också. Bra lägen finns men vi slänger bort bollarna och får många utvisningar och straffar emot oss. Eftersom vi inte haft så många träningstimmar tillsammans innan hade jag hoppats på att vi skulle bli bättre för varje match, men så var det inte riktigt här. Den som stack ut var Charité Mumbongo, hon gjorde det okej bakåt samt såklart Nina Koppang som gjorde sju mål.

Nina Koppang gjorde nio mål över de två matcherna, två mot Polen och sju mot Norge.

– Jag tycker vi börjar bra mot Norge men så gör dom två raka och då blir vi plötsligt stressade. Det är jämnt i andra med till en början men Norge rycker ifrån. Gregersen i deras lag är duktig och det tar för lång tid för oss att inse att vi måste upp på henne.

Är du nöjd med insatsen över de två matcherna?

– Norge är den bästa matchen för mig, men det är svårt att glädjas när man inte vinner. Polen var sådär, jag borde tagit mina lägen bättre tycker jag!

SVERIGE–POLEN 23–20 (10–10)
Sverige: Ava Ekström 4, Elsa Kjellgren 4, Thea Blomst 3, Minna Eklöv 2, Nina Koppang 2, Tyra Axnér 2, Jennifer Johansson 2, Cindy Darrell 1, Ida Rahunen Sembe 1, Hanna Wedenby 1, Elsa Asberg 1.
Polen: Natalia Pankowska 4, Justyna Swierzewska 3, Kinga Lemiech 3, Marta Musial 2, Oliwia Domagalska 2, Julia Niewiadomska 2, Paulina Kopanska 1, Karolina Jurenczyk 1, Nikola Glebocka 1, Wiktoria Tarczyluk 1.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Polen: 4 x 2 min.
Publik: 700 (Lisebergshallen).

SVERIGE-NORGE 16–20 (8–10)
Sverige: Nina Koppang 7, Elsa Asberg 3, Johanna Östblom 1, Ida Rahunen Sembe 1, Johanna Gunnarsson 1, Elsa Kjellgren 1, Tyra Axnér 1, Charité Mumbongo 1.
Norge: Mina Gregersen 8, Eirill Westby 4, Camilla Henning-Olsen 2, Sofie Celius 2, Fanny Skindlo 1, Mathilde Stromme 1, Marie Solberg 1, Sara Benterud 1.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Norge: 2 x 2 min.
Publik: 300 (Lisebergshallen).

GRUPP A
2 juli:
Polen–Norge 18–15
Italien–Sverige 16–22
Norge–Tjeckien 18–24
Polen–Italien 22–16
Tjeckien–Sverige 17–16
3 juli:
Norge–Italien 26–15
Sverige–Polen 23–20
Italien–Tjeckien 12–25
Sverige–Norge 16–20
Tjeckien–Polen (15.30)
4–6 juli: 
Huvudrunda, placeringsmatcher, finalspel
Alla resultat och grupper
Sveriges trupp

Text: Marcus Löfström
Foto: Christoffer Borg-Mattisson