Nyheter

Beach / 24 april 2019

Heléne Bernhardtz ny förbundskapten för beachherrarna

De svenska bechhandbollsherrarna satsar mot nya framgånger och gör det det med en ny förbundskapten. Heléne Bernhardtz, 38, ska leda landslaget de närmsta åren.
– Jag ser verkligen fram emot det här, säger 38-åringen som blir den första kvinna att leda ett svenskt seniorlandslag i handboll på herrsidan.

• • •

Heléne Bernhardtz har arbetat med herrlandslaget i beachhandboll de senaste åren, dels som överledare och dels som coach. Nu står det klart att hon tar över uppdraget som förbundskapten och första uppgiften väntar redan nu i helgen när Jarun Cup i Kroatien spelas.
Bernhardtz, som handbollsfostrades i HP Warta, är en av blott två svenskar som har genomgått det europeiska handbollförbundets coachutbildning inom bechhhandboll och hon ersätter Jesper Knutsson som fram tills nu varit spelande förbundskapten. Knutsson kommer nu kunna fokusera helt på spelet och sin roll som lagkapten.
Landslaget nådde förra året en historisk semifinalplats i VM i Ryssland och satsar i år mot EM och World Beach Games.
– Mitt mål är att vi ska kunna fortsätta den fina utveckling som vi har haft, att förvalta och utveckla det vi har byggt upp. Vi har en tuff utmaning i EM där målet är att komma topp tre för att kvala in till VM nästa år, säger Bernhardtz.
Hur skulle du beskriva dig som ledare? 
– Jag är engagerad och målmedveten och tycker att beachhandboll är fantastiskt roligt att hålla på med, och jag tror att det avspeglas i mitt ledarskap. Jag gillar inte att förlora, även om jag blivit bättre på att hantera det.
Hur ser framtiden för bechhandbollslandshaget ut? 
– Det finns många intressanta spelare i Sverige, vi har en bra mix av unga och äldre. Vissa har spelat högt upp i seriesystemet i inomhushandboll och kan tillföra den rutin som behövs. Vi har många unga spelare som vi arbetar hårt med för att de ge dem den träning de behöver för att fortsätta utvecklas och jag är säker på att vi kommer att få se några riktiga utropstecken under året.
Hur ser din spelfilosofi ut? 
– Jag står för en offensiv beachhandboll där jag tror på ett stort bollinnehav och där målchanserna är många. Gör man poäng är man med i matcherna, därav är anfallsspelet mycket viktigare än försvarsspelet, med en fungerande offensiv vinner man matcher. Kanske lätt att tycka när vi har ett att världens bästa försvarsspel.
Att som första kvinna leda ett svenskt seniorlandslag i handboll på herrsidan ser hon som en härlig utmaning.
– Det är väldigt ovanligt med kvinnliga ledare även inom beachhandbollen, även om vi i Sverige varit ett undantag med hälften män och hälften kvinnor i ledarstaben. Sen tycker varken jag eller spelarna att det kommer att bli konstigt, jag har arbetat tillsammans med många av spelarna på både klubb- och landslagsnivå tidigare.
Såväl klubb- som landslag står för motståndet i Jarun Cup i den kroatiska huvudstaden Zagreb. I gruppspelet väntar ungerska Salgotarjani Strandepitok, tjeckiska BHV Wasserschloss, slovenska RK Mivka samt Kinas landslag.
– Vi har inte så många träningsdagar på ett år, så för oss är det här en jätteviktig turnering. Vi behöver spela tillsammans i matchsituationer för att förbereda oss inför sommarens mästerskap, säger Bernhardtz.
Två debutanter finns med i truppen: Kuststadens Rasmus Dovsjö och Borlänges Samuel Dahlin.
– Rasmus är målvakt och mittsexa medan Samuel är specialist. De har varit med och tränat med landslaget många gånger och det ska bli jätteintressant att få se dem i matchmiljön.
SVERIGES TRUPP TILL JARUN CUP 27 APRIL–1 MAJ
Peter Stelleck, Göteborg BHC
Rasmus Dovsjö, Kuststadens HK
Jesper Knutsson, Göteborg BHC
Henrik Dahlberg, Göteborg BHC
Martin Käck, Kävlinge HK
Niklas Ekberg, Kävlinge HK
Christoffer Mässing, Göteborg BHC
Samuel Dahlin, Borlänge HK
Erik Wessberg, Göteborg BHC
KOMMANDE MATCHER OCH SAMLINGAR
7 juni, 19.00: Norge (Ulricehamn)
8 juni, 19.00: Norge (Ulricehamn)
2–7 juli: EM (Stare Jablonski, Polen)
9–15 oktober: World Beach Games (San Diego, USA)
Text: Daniel Vandor
Foto: Tommy Holl