Nyheter

Beach / 23 juni 2017

Sveriges herrar klara för slutspel i beach-EM

Sveriges herrar har, genom att vinna hälften av gruppspelsmatcherna, skrivit svensk beachhandbollshistoria. För första gången någonsin har ett svenskt landslag kvalificerat sig för slutspel i Europamästerskapen. Vägen till slutspel har varit långt ifrån spikrak.

                                                                                                                                                              • • •

Första dagen inleddes med två förluster, mot Ukraina respektive Kroatien. Värt att notera är att vi plockade ett set mot regerande europa- och världsmästarna Kroatien.

Tisdagens spelschema innehöll matcher mot Serbien och våra nordiska grannar, Norge. Efter vinst mot Serbien på shoot out, väntade en möjlighet att ge oss ett gyllene utgångsläge inför gruppspelets sista dag. Tyvärr faller vi på eget grepp och förlorar knappt i två raka set. En eloge till Norge som genom hela matchen visar kyla i avslutslägena, till skillnad från oss.

Efter att ha förlorat mot Norge ser vägen mot slutspel helt plötsligt betydligt brokigare ut. Vi var tvungna att förlita oss på att resultat i andra matcher gick vår väg för att över huvudtaget ha chans till avancemang.
Inför vår första match får vi information om att Frankrike slagit Serbien, vilket återigen innebär att vi har avancemanget i egna händer. Vi inleder torsdagen med att besegra Schweiz relativt komfortabelt, glädjande från den matchen är att anfallsspelet stämmer och vi gör över 20 poäng i bägge halvlekarna. Förutsättningarna inför sista gruppspelsmatchen var lika klara som Zagrebhimlen var blå. Vinst och ett historiskt avancemang var säkrat, förlust och matcherna om de ädla valörerna hade ersatts av ett avslaget poolspel om platserna 9-14. Vi spelar kliniskt i första set och vinner med siffrorna 20-17. I andra set ställer fransmännen om sitt försvarsspel och pressar oss till svårare avslutningslägen, omställningen ger resultat och de vinner setet knappt (16-15). Detta innebär att hela gruppspelet har kokats ner till en avgörande shoot out, där en snedstuds i sanden kan vara skillnaden mellan avancemang och placeringsmatcher. Vi visar upp en, i svensk beachhandbollshistoria, sällan skådad kyla i shoot outen och tvingar till slut fram ett misstag hos fransoserna. Avancemanget är ett faktum och glädjen från både spelare och publik vet inga gränser.

Men, vi är inte nöjda än. Nu börjar kampen om en VM-biljett och medaljerna.

Klicka här för att följa slutspelet .

Text: Tony Carlsson
Bild: EuroHandball