Nyheter

Dam / 3 mars 2020

Axnér blir förbundskapten för damlandslaget

Tomas Axnér ersätter Henrik Signell som förbundskapten för det svenska damlandslaget när den senares kontrakt löper ut efter OS i sommar.

– Det är väldigt ärofyllt, någonting jag drömt om sedan jag blev handbollstränare, säger Axnér som i dag leder Lugi HF i Handbollsligan.

Våren 2016, efter att de svenska damerna kvalat in till OS i Rio de Janeiro, skrev Henrik Signell på ett tvåårskontrakt som förbundskapten för Sverige och 2018 förlängdes uppdraget med ytterligare två år. Under samtliga fem mästerskap han lett Sverige i har det blivit topp åtta-placeringar, med fjärdeplatsen i VM i Tyskland 2017, som den främsta placeringen.

Signells nuvarande kontrakt går ut efter OS i Tokyo i sommar och Svenska Handbollförbundet har valt att inte förlänga det.

– Det har varit fyra oerhört spännande och roliga år och jag känner en stolthet och tacksamhet att jag fått vara en del av det svenska landslaget. Jag har fått möjlighet att arbeta med fantastiska spelare och ledare och för ett förbund som hela tiden strävar framåt både på och utanför handbollsplanen. Nu ser jag fram emot de utmaningar som vi har kvar under min kontraktsperiod med OS- och EM-kval och förhoppningsvis OS i Tokyo i sommar, säger Signell.

– Med Henrik som förbundskapten har Sverige blivit ett landslag som blivit förankrat i världstoppen och det har aldrig hänt tidigare på damsidan att vi varit bland de åtta bästa nationerna i fem raka mästerskap. Vi har haft en bra dialog med Henrik om framtiden där en förlängning var ett av alternativen, men vi valde sedan en annan väg och det finns absolut inga hard feelings. Vi är tacksamma för det Henrik har gjort för svensk handboll och framför allt damlandslaget de senaste åren, säger Svenska Handbollförbundets generalsekreterare Robert Wedberg.

Ersättare till Signell är klar och han heter Tomas Axnér. 50-åringen inledde den egna karriären i Lödde HK och spelade bland annat också i H43 Lund och Lugi HF i den svenska elitserien samt för Gummersbach och Minden i tyska Bundesliga. 2012 tog han över som huvudtränare i Lugi HF och ledde bland annat laget till SM-final 2014. Efter ett sabbatsår från tränarjobbet, då han i stället arbetade som expert för TV4, kom han tillbaka till tränarposten i Lugi 2015 och leder just nu laget mot ytterligare ett slutspel.

Kontraktet som förbundskapten för de svenska damerna löper över OS 2024.

– Under de senaste åren har jag funderat mycket på att jobba med ett damlag och har haft en del seriösa anbud från starka klubbar i utlandet, så jag behövde inte lång betänketid när det här blev aktuellt. Jag har följt det svenska landslaget på plats i många mästerskap och kvalmatcher, har tittat mycket på Champions League och SHE och har bra koll på ungdomslandslagen efter att ha följt dem i mästerskapen på somrarna, säger han.

Axnérs första mästerskap som förbundskapten kan bli EM i Danmark och Norge i december. Sverige har inlett kvalet med två segrar och fortsätter under Signells ledning kvalet genom att möta Tjeckien två gånger om i mars.

– Sverige har presterat på en jämn och hög nivå under en lång tid och ligger alltid bland de åtta bästa i världen. Vi vill tippa över så att det blir fler semifinalplatser, att vi är med och slåss om medaljerna oftare och ska hitta de små detaljerna som gör att vi kan vara topp fyra i världen i stället för topp åtta.

En stor del av Axnérs tid de kommande åren kommer läggas på samarbetet med ungdomslandslagen.

– Jag vill vara närvarande i flicklandslagens verksamhet, vara med på riksläger, samlingar och eventuellt också mästerskap. Jag kommer att följa dem nära och ha en tät dialog med de förbundskaptener som finns där så att vi har samma driv och samt tänk. Att vi är eniga i vilka typer vi letar efter och vilket spel vi ska spela, att vi har en gemensam plan och att det finns en röd tråd från toppen av pyramiden och neråt i verksamheten. Det är jag övertygad om att det kommer att hjälpa svensk handboll framåt och jag vet att Glenn Solberg (ny förbundskapten för herrlandslaget) har samma tänk.

Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska Handbollförbundet:

– Tomas har en lång erfarenhet och har över tid visat upp goda kvaliteter både handbolls- och ledarskapsmässigt. Han har de senaste åren lett ett av våra U-landslag och jobbar med utbildning och utveckling så ett sätt som tilltalar oss. Det känns naturligt att han ska fortsättare det arbete som Henrik Signell har påbörjat för att damlandslaget ska fortsätta att vara med i toppen och ta ytterligare kliv mot medaljerna i de stora mästerskapen. Samtidigt kommer också Tomas att få tid och möjlighet att även arbeta med kommande generationer landslagsspelare i nära samarbete med flicklandslagens ledare, säger Robert Wedberg.

Text: Daniel Vandor
Foto: Peter Vikström