Nyheter

Dam / 13 juni 2019

Bella Gulldén en av årets sommarpratare

I dag har årets sommarvärdar presenterats och du kan redan nu boka in den 6 juli. Då är det nämligen handbollsstjärnan Bella Gulldén som kommer att vara huvudpersonen i Sommar i P1.

• • •

Bella Gulldén spelade sin senaste handbollsmatch när Sverige körde över Ryssland den avslutande matchen i EM:s huvudrunda i december. Anledningen till att hon inte spelat sedan dess är att hon är gravid och den 5 juli är hon beräknad att bli mamma.
Dagen efter, den 6 juli, är hon i fokus i Sommar i P1 där hon är sommarvärd.
– Först trodde jag att det var ett skämt när de hörde av sig. Det är så många som lyssnar på Sommar i P1 och det kändes så långt borta att jag skulle vara med där. Det är något jag alltid lyssnat på på somrarna när jag varit ute och gått eller solat och nu ska jag plötsligt vara med och berätta min historia, säger Gulldén.
Vad kommer du att prata om? 
– Jag kommer att ta upp jämställdhet, prata om kost och vikt från det att jag var liten och fram till nu, lite om talang och förstås om handboll. Det blir inte supermycket om graviditeten, men lite i alla fall.
Eftersom hon behöver befinna sig i Frankrike sista tiden innan förlossningen är avsnittet redan inspelat.
– Jag har varit tvungen att hålla det jättehemligt och hat inte kunnat berätta det ens för mina föräldrar. De har nog tyckt att jag varit jättetråkig när jag varit hemma och jobbat med det här i hemlighet. Det är något jag varit stolt över att få göra, så det har varit jobbigt att vara tvungen att hålla det hemligt.
Vilka sommarpratare har påverkat dig mest genom åren? 
– Det är många. Jag gillar ju sportprofilerna eftersom jag kan relatera så mycket till deras upplevelser, men det är många andra som också gjort starkt intryck på mig genom åren som Kristian Gidlund och kvinnan som överlevde koncentrationslägrena. Jag lyssnade på de flesta förra året och det ska bli spännande att se vilka de andra sommarpratarna i år blir.
Kommer du att lyssna den 6 juli? 
– Det tror jag inte att jag kommer att fixa, haha. Det skulle nog kännas för konstigt.
Hur har det gått för dig under graviditeten? 
– Just nu kan jag inte säga att formen är på topp, nu längtar jag bara tills det är dags. Men fram till sjunde månaden gick det bra och jag har kunnat träna bra. Men det känns förstås jättestort det här, jag är väldigt nervös för det är ett nytt kapitel i livet som ska börja.
Målsättningen är fortfarande att komma tillbaka till handbollsplanen och Gulldén, som spelat 202 landskamper och 13 mästerskap för Sverige, följde Sveriges VM-kvalmatcher mot Slovakien förra veckan från tv-soffan. Om det blir något VM-spel i Japan i november och december är en fråga hon inte har något svar på i dag.
– Man vet ju aldrig hur det blir, men går allt som det ska hoppas jag kunna vara tillbaka på planen i oktober. Sen får man se vilken form man är i då, det är svårt att sia om nu.
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån