Dam / 3 oktober 2020

Blågul seger på nytt

Det var inget snack om saken. Sverige besegrade Polen även i returen. Slutsiffrorna i Ystad skrevs 27–21.
– Jag tycker vi hade en bättre andra fas idag, sade Tomas Axnér till SVT efter segern.

Efter segern i Lund (21–19) var det på lördagen dags för returmatch mellan Sverige och Polen. Svenskorna anlände till Ystad med siktet inställt på ny seger, denna gång med fler mål framåt.

Dessvärre fick Blågult en olustig inledning på matchen. Högersexan Emma Fernis skadade sig olyckligt och fick utgå efter cirka fem minuter. Nathalie Hagman klev in i Fernis ställe.

Inledningsvis var Sverige lyckosamma framåt. Den nyligen inbytta Hagman fick en rivstart och gick sedermera ut i paus med hela sju fullträffar. Överlag attackerade svenskorna med större träffsäkerhet än i torsdags.

Däremot lyckades inte Sverige helt hantera de polska anfallsspelet. Gästerna drog till flera gånger från nio meter med fin utdelning. Paussiffrorna i Ystad skrevs 14–12 till Sverige.

– Vi springer mer idag. Jag tycker att anfallsspelet och kontringsspelet är bättre idag. Men bakåt står vi lite väl långt i från varandra. Vi behöver stå mer kompakt som i torsdags, sade Hagman till SVT i paus.

I andra halvlek fortsatte Sverige att föra spelet. Efter 50 minuters spel lyckades Blågult haka loss Polen som inte orkade med hela vägen. Filippa Idéhns avslut i öppet mål innebar 24–19 till Sverige med drygt fem minuter kvar att spela.

Torslanda-produkten Nina Dano tog för sig ordentligt under andra halvlek. Totalt gjorde högernian sex mål i matchen och blev Sveriges näst bästa målskytt för kvällen.

– Jag fick kliva några gånger på utsida två som jag fick belöning för. Idag tog vi det som inte fungerade i förra matchen och gjorde bättre, menade 20-åriga Dano till SVT efter slutsignal.

Dessutom firade Linn Blohm sin 100:e landskamp idag. Mittsexan stod för fem mål framåt och beundrasvärt slit i försvarsspelet.

Slutresultatet i Ystad skrevs 27–21 (14–12) till Sverige som stod för en stabil insats. Inte minst i andra halvlek som man vann med 13–9.

– Skönt att vi har två segrar med oss till nästa samling. Jag tycker vi hade en bättre andra fas idag och fick bättre betalt av försvarsspelet, analyserade en nöjd Tomas Axnér.

SVERIGE–POLEN 27–21 (14–12)
Sverige: Nathalie Hagman 7, Nina Dano 6, Linn Blohm 5, Kristin Thorleifsdottir 3, Emma Rask 2, Bella Gulldén, Filippa Idéhn, Carin Strömberg, Johanna Forsberg.
Polen: Marta Gega 7, Monika Kobylinska 6, Joanna Drabik 2, Aneta Labuda, Aleksandra Zych, Joanna Szarawaga, Dagmara Nocun, Natalia Nosek, Kinga Grzyb.
Målutveckling: 5 min: 2–1, 10 min: 4–4, 15 min: 6–6, 20 min: 9–7, 25 min: 12–9, 30 min: 14–12, 35 min: 14–14, 40 min: 16–15, 45 min: 18–16, 50 min: 21–18, 55 min: 25–19, 60 min: 27–21.
Utvisningar, Sverige: 1 x 2 min. Polen: 1 x 2 min.
Domare: Andrej Smailagic & Sandro Smailagic, Sverige.
Publik: 0 (Ystad Arena, Ystad).