Nyheter

Dam / 21 mars 2018

Blytung halvlek fällde Sverige

Efter en halvlek såg det så bra, så bra ut för Sverige i EM-kvalmötet borta mot Serbien.
Men 14–9 i paus blev till förlust 23–30 efter ett totalt ras sista 30 minuterna.

• • •

Sverige hade inför matchen aldrig vunnit mot Serbien trots fem försök, men efter en halvlek såg det ut som att historia skulle skrivas i Sport Hall i Nis.
Henrik Signells gäng var nämligen ett par klasser bättre på det mesta under de första 30 minuterna. Allting började i de bakre leden där Sabina Jacobsen och Anna Lagerquist bildade ett gjutjärnsförsvar framöfr en storspelande Johanna Bundsen.
Sverige tvingade Serbien till timeout efter 9.44 och ledning 6–3 men det skulle inte hjälpa hemmalaget i den första halvleken. Man var uppe och nosade på svenskarna vid ställningen 9–11 på tavlan men då klev Jenny Alm och Nathalie Hagman in i handlingarna.
Alm satte 9–12, Hagman två snabba kontringar till 9–14 och sedan stängde Alm halvleken med 9–15. I det läget talade allt för ett väl fungerade Sverige mot ett Serbien som inte var i närheten av nivån man besitter.
Den nivån hittade dock hemmalaget i andra halvlek – med besked. Ett taggat, frustande Serbien sköljde över Sverige direkt från avkast och började käka upp ledningen mål för mål.
Samtidigt blev svenskarna mer eller mindre paralyserade när Serbien höjde sin nivå ett par snäpp. Försvars- och målvaktsspel fungerade inte på samma sätt och framåt var det bara Bella Gulldén som tog för sig.
Sanja Radosavljevic kvitterade till 20–20 med klockan på 40.44 men Bella Gulldén och Nathalie Hagman såg med varsina mål till att rycka ifrån till 20–22. Men där tog det stopp i den svenska målproduktionen.
När dessutom Katarina Tomasevic i det serbiska målet började storspela, var det bara en tidsfråga innan Serbien var förbi. Dragana Cvijic gjorde 23–22 med tolv minuter kvar och Serbien bara gasade mot ett lamslaget svenskt landslag.
Jamina Roberts gjorde det enda svenska målet under de sista 18 minuterna, 28–23, men Serbien svarade med två mål ytterligare och vann till slut stort.
– Vi gör en jättebra första halvlek, får bra utdelning på det vi bestämt. Men i andra halvlek är det precis tvärtom, dom får utdelning på allt och vi hittar inget bra sätt att sätta stopp. Mycket går emot oss där, vi har många räddningar i första men inte i andra och blir samtidigt osäkra i avslutslägena när deras målvakt räddar väldigt mycket. Vi gör henne lite för bra, säger förbundskapten Henrik Signell.
– Det är jättesvårt att säga varför det blir så annorlunda i andra halvlek. Serbien är ett av världens jobbigaste lag att möta när det går emot och idag gick det snabbt. Vi tappar tron på det vi gör och blir stressade. Det sprider sig en osäkerhet som inte är acceptabel, det är något vi får prata om och titta på, fortsätter Signell.
Sverige får snabb chans till revansch mot Serbien nu till helgen, då returmöte väntar på lördag klockan 16.00 i Arena Skövde. Köp biljetter här
SERBIEN-SVERIGE 30–23 (9–14)
Serbien: Katarina Krpez Slezak 8, Dijana Stevin 5, Dragana Cvijic 5, Marija Obradovic 4, Sanja Radosavljevic 3, Tamara Radojevic 3, Jelena Levko, Andrea Lekic.
Sverige: Nathalie Hagman 5, Bella Gulldén 4, Jenny Alm 4, Johanna Westberg 3, Daniela Gustin 3, Loui Sand 2, Jamina Roberts  2.
Utvisningar, Serbien: 1 x 2 min. Sverige: Inga.
Domare: Miklos Andorka & Robert Hucker, Ungern.
Publik: 2 500 (Cair Sports Center, Nis, Serbien).
Text: Marcus Löfström
Foto: Bildbyrån