Dam / 29 september 2022

Damerna inledde landslagssäsongen med seger

Efter en jämn första halvlek var det Sverige som fullständigt dominerade spelet efter paus. Ett formidabelt försvar- och målvaktsspel ledde till en bekväm sexmålsseger mot Brasilien i Uppsala.

– Viktigt att få med sig en vinst och ett gött spel, kommenterade femmålsskytten Jenny Carlson till SVT2.

Uppsalas handbollspublik visade sig från sin bästa sida när Sverige och Brasilien kom till stan för att kasta igång landslagssäsongen 2022-23. 2 042 åskådare på plats i IFU Arena skapade en häftig atmosfär i hallen.

Sverige inledde mötet med Johanna Bundsen i mål, Elin Hansson, Linn Blohm och Nathalie Hagman på sex meter samt Jenny Carlson, Jamina Roberts och Nina Dano på nio meter. I försvar bytte Carlson mot Anna Lagerquist.

Spelmässigt var första halvlek jämn. Sverige inledde starkast; inte minst tack vare Johanna Bundsen som genom straff- och frilägesräddningar bäddade för en tidig hemmaledning.

Brasilien jobbade sig dock ikapp. Lagom till paus var man ett mål bakom Blågult. 13–12 skrevs halvtidssiffrorna efter en stark avslutning på första halvlek av sydamerikanskorna.

– Vi började bra. Sen fick vi massor av straffar mot oss. De spelade väldigt snabbt och när de fick långa spelföljder var det svårt att hänga med. Vi behöver fler spelstopp så vi inte blir bortspelade lika lätt, kommenterade Elin Hansson till SVT2 i paus.

I andra halvlek var Sverige betydligt mer framgångsrika i sitt försvar- och målvaktsspel. Mellan minut 30 och 45 gjorde Brasilien endast fyra mål, vilket gav Sverige chans att rycka i målprotokollet.

– Tolv mål är inte fy skam att släppa in första halvlek. Men vi pratade i paus om att höja nivån bakåt och få bättre träff. Vi fick bra betalt i omställningarna, menade förbundskapten Tomas Axnér efter slutsignal.

Med fem minuter kvar att spela ledde Sverige med ointagligt försprång. 30–20 var ställningen när Brasilien tog sin sista time-out.

Dessvärre fick gästernas lagsnack bra effekt. Brasilien vann matchens sista fem minuter med 5–1 och putsade till slutsiffrorna till 31–25 i Uppsala.

– Vi ska inte tappa konceptet bakåt som vi gjorde. Varje mål är viktigt. Det ska vi inte tumma på någon gång, menade Axnér.

– Men på det stora hela är jag nöjd med matchen. Det var länge sedan vi spelade någon landskamp, fortsatte förbundskaptenen.

En av spelarna som verkligen tog för sig var högernian Nina Dano. 22-åringen var produktiv i både första och andra halvlek och noterades för fem mål ikväll. Efter slutsignal fick hon välförtjänt priset som Matchens lirare.

Jamina Roberts var som vanligt på spelhumör. Vänsternian, som för övrigt gjorde sin 200:e A-landskamp ikväll, bidrog i högsta grad till Sveriges sexmålsseger.

– Vi har inte haft supermycket tid på oss. Det var ett tag sedan vi sågs och vi har bara haft fyra träningar hittills. Men jag tycker ändå vi hittar tillbaka till vårt spel och gör många mål, kommenterade tremålsskytten Roberts.

Totalt noterades nio svenska målskyttar i Uppsala. Nästa landskamp spelas redan på lördag då Sverige och Brasilien möts på nytt i Eskilstuna. Avkast i Stiga Sports Arena sker klockan 16.00.

SVERIGE–BRASILIEN 31–25 (13–12)

Sverige: Elin Hansson 6, Nathalie Hagman 6, Jenny Carlson 5, Nina Dano 5, Jamina Roberts 3, Melissa Petrén 3, Linn Blohm, Kristin Thorleifsdóttir, Emma Lindqvist.
Brasilien: Adriana de Castro 5, Mariane Fernandes 5, Bruna de Paula 5, Ana Paula Belo 3, Larissa Araujo 2, Livia Ventura 2, Tamires Frossard, Thais Fermo, Patricia Matieli.
Målutveckling: 5 min: 1–1, 10 min: 6–3, 15 min: 9–6, 20 min: 10–8, 25 min: 12–11, 30 min: 13–12, 35 min: 16–15, 40 min: 20–16, 45 min: 23–16, 50 min: 27–18, 55 min: 30–20, 60 min: 31–25.