Nyheter

Dam / 7 september 2020

Debutanten Dano tar plats i Axnérs premiärtrupp

Tomas Axnér har tagit ut sin första officiella trupp som förbundskapten för det svenska damlandslaget. Den innehåller bland en debutant och två spelare med en A-landskamp vardera på meritlistan. 

– Jag tycker att finns många spännande spelare med som ska bli kul att få se i hetluften, säger han. 

Den 1 oktober spelar de svenska damerna första landskampen sedan Tyskland krossades i match om sjundeplatsen i VM i Japan i december förra årets. Detta då EM-kvalmatcherna i mars och maj ställdes in och OS-kvalet och OS sköts upp ett år på grund av covid-19.

Nye förbundskaptenen Tomas Axnér, som tog över efter Henrik Signell i somras, har nu tagit ut de 16 spelare som ska ta sig an Polen i Lund den 1 oktober och Ystad två dagar senare. Detta är enda samlingen innan EM-truppen ska presenteras vecka 44.

Utmaningen för Axnér har, förutom att flera spelare saknas på grund av skador, varit att många ligor ännu inte har startat.

– Svårigheten har att alla ännu inte varit i hetluften den här säsongen. Den enda ligan som egentligen har startat är den danska, många andra är fortfarande inne på försäsongen som dessutom varit extra lång i år på grund av covid-19. Men jag har ändå kunnat se alla aktuella spelare och tycker att vi har ett spännande lag på gång. Det ska bli kul både för mig och spelarna att möta Polen i oktober, säger Axnér.

En debutant finns i truppen i form av Nina Dano, högernia i IK Sävehof.

– Hon blev ju uttagen till EM- och OS-kvalet i våras, men det blev ju inga matcher då. Det är en spännande spelartyp som vi vill kika extra på.

På vänstersex har Axnér se senaste veckorna blivit av med såväl Olivia Mellegård som Clara Lerby på grund av korsbandsskador. Dessutom blev VM-spelaren Marie Wall mamma för en dryg månad sedan och är förstås inte tillgänglig för spel. Ensam på den positionen nu blir Emma Rask, lagkapten i H65 Höör som landslagsdebuterade borta mot Norge i maj förra året.

– Det är en spelare som har rutin från internationell handboll, dels från U-landslagen men framför allt från Europacuperna med H65 Höör. Hon förtjänar att få visa upp sig i A-landslaget igen och det ska bli kul att se vad hon kan göra, säger Axnér.

Förutom Mellegård och Lerby har heller inte Mikaela Mässing, Sabina Jacobsen eller Emma Lindqvist, som alla figurerat flitigt i landslaget de senaste åren, varit tillgängliga på grund av skador och skavanker.

Tillbaka i landslaget efter dock såväl Johanna Westberg som Johanna Bundsen. Westberg blev mamma sommaren 2019 och spelade sin senaste landskamp på Island i september 2018. Bundsen var tillbaka i ligaspel för två veckor sedan efter att ha fött i våras. Dessa blir hennes första landskamper sedan VM-kvalet mot Slovakien förra sommaren.

Truppen samlas i Lund den 28 september. Biljettförsäljningen är ännu inte öppen, men förhoppningen är att matcherna kommer att spelas inför publik även om vi i dag inte kan säga i vilken mängd. Dialog med Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten pågår och så fort vi har ett besked att ge kommer det att kommuniceras ut i Handbollslandslagets kanaler.

SVERIGES TRUPP MOT POLEN

1 oktober: Sparbanken Skåne Arena, Lund (18.00)
3 oktober: Ystad Arena (18.00)

Målvakter:
Filippa Idéhn, CS Minaur Baia Mare, 121 A-landskamper/8 mål
Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold, 88/1
Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold, 8/0
Vänstersex:
Emma Rask, H65 Höör, 1/0
Mittsex:
Linn Blohm, CS Minaur Baia Mare, 98/244
Anna Lagerquist, Rostov-Don, 56/81
Johanna Forsberg, Nykøbing Falster HK, 17/18
Högersex:
Nathalie Hagman, Nantes Atlantique, 153/483
Emma Fernis, Thüringer HC, 34/47
Vänsternio:
Johanna Westberg, Nykøbing Falster HK, 64/116
Kristin Thorleifsdóttir, Randers HK, 1/0
Mittnio:
Bella Gulldén, Brest Bretagne, 214/826
Carin Strömberg, Viborg HK, 88/103
Melissa Petrén, Horsens Håndbold, 16/40
Högernio
Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold, 58/92
Nina Dano, IK Sävehof, debutant
Extra spelare på plats i Lund:
Linnea Pettersson, försvar, IK Sävehof, debutant
Isabelle Andersson, vänsternio, H65 Höör, debutant
Frida Rosell, vänster- och mittnio, VästeråsIrsta HF, debutant
Victoria Larsson, vänstersex, H65 Höör, debutant

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån