Nyheter

Dam / 20 november 2020

Elin Hansson inkallad till EM-samlingen

Serieledande Skurus vänstersexa Elin Hansson tar plats i den svenska landslagstruppen som samlas i Trollhättan på tisdag för att ladda inför EM. Samtidigt står det klart att Hanna Blomstrand inte kommer att vara med från start. 

19 svenska spelare samlas på tisdag i Trollhättan under förbundskaptenen Tomas Axnérs ledning för att förbereda sig för EM. 17 av dessa kommer sedan att finnas med på bussen till Herning den 1 december.

Hanna Blomstrand, som spelat de fem senaste mästerskapen för Sverige, har dragits med en fotskada och inte spelat någon match under den senaste månaden. Hon kommer inte att finnas med när landslaget samlas, utan är reserv på hemmaplan.

– Hanna har gått en kamp med klockan om att bli spelklar till EM och skadan är i det närmaste läkt, men belastningen under förberedelserna och i mästerskapet är hög och Hanna är i nuläget inte riktigt i fysiskt slag för att kunna delta. Det är ett beslut som vi gemensamt har kommit fram till och Hanna finns kvar i bruttotrupen och kan bli aktuell för ett inhopp senare i mästerskapet om behov finns, säger Axnér.

24-åriga Elin Hansson, till vardags vänstersexa i det Skuru IK som har gått rent i SHE under hösten, har kallats in för att i stället vara en av de 19 spelarna på plats. Hansson spelade fyra A-landskamper då Sverige mötte Sydkorea och Ukraina två gånger vardera i Seoul. Hon svarade på dessa matcher för fyra mål.

– Elin har gjort en väldigt fin höst i Skuru där hon levererat både framåt och bakåt. Framför allt är hennes försvarsegenskaper av väldig hög klass och det känns bra att få in henne till uppladdningen då Emma Rask, som matchats hårt på slutet, annars skulle vara ensam på den positionen under samlingen, säger Axnér.

Från början skulle EM spelas i Danmark och Norge, men i måndags kom beskedet att Norge på grund av covid-19-restriktionerna inte kan arrangera. Danska och europeiska handbollförbunden arbetar för en lösning att arrangera hela mästerskapet i Danmark och nya besked väntas komma under dagen.

Sverige kommer att spela sina gruppspelsmatcher mot Tjeckien (3 december), vicevärldsmästaren Spanien (5 december) och VM-trean Ryssland (7 december) i Jyske Bank Boxen i Herning.

I samband med samlingen i Trollhättan på tisdag kliver den svenska truppen in i EM-bubbla som innebär att all kontakt med personer utanför bubblan undviks fram till att Sverige spelat färdigt i mästerskapet.

– Mästerskapsbubblan kommer bli extra speciell i år, men vi är förberedda och denna bubbla kan bli en framgång för just oss. Framför ska det bli väldigt roligt att få spela handboll, säger Axnér.

Hela svenska truppen till EM-samlingen

Text: Daniel Vandor
Foto Bildbyrån