Nyheter

Dam / 11 december 2021

Elin Hansson: “Varje mål blir viktigt”

Jakten på en kvartsfinalsplats går vidare när Sverige möter Norge ikväll. Elin Hansson ser fram emot det prestigefyllda grannmötet. 

Sveriges nummer 38, vänstersexan Elin Hansson, har hittills haft ett strålande VM. Stockholmaren ligger tvåa i Sveriges interna skytteliga med 18 mål på 23 avslut.

– Jag känner mig säkrare än tidigare. Jag tycker jag har fått fler avslutsalternativ än vad jag hade tidigare i min karriär. Jag har utvecklats mycket den senaste tiden, berättar Hansson som till vardags spelar i de regerande svenska mästarna Skuru IK från Nacka.

I Skuru har ni ett annorlunda och mer aggressivt 5-1 försvar. Hur lätt har anpassningen varit till landslagets mer traditionella försvarsfilosofi?

– Jag tycker det är ganska lätt. Det är inte så stor skillnad mellan 5-1 och 6-0 för mig som etta. Med Skuru får jag lite större ytor att försvara. Där måste jag agera mer. Men jag tycker inte det är svårt att ställa om. Det är väldigt tydliga ramar i landslaget och Skuru.

Hansson gjorde sin mästerskapsdebut i EM förra året. Totalt står hon noterad för 32 A-landskamper, varav matcherna i OS sticker ut enligt Hansson.

– I OS var jag lite nervös. Det var pirrigt eftersom vi hade väntat hela sommaren på dem matcherna. Men vanligtvis är jag inte så nervös, varken inför eller under match. Jag tycker det är roligt bara.

Du får ofta beröm för ditt intelligenta försvarsspel. Vem lärde dig det?

– Oj, det är nog blandat. Framför allt skulle jag säga Magnus Oscarsson Söder, min tränare i Skuru. Han har gett mig mycket ansvar. Det gäller att agera snarare än reagera. Det är tanken med alla inbryt.

På lördagskvällen ställs Sverige mot guldfavoriten Norge. Ett motstånd Elin Hansson sällan har stött på i sin karriär.

– Jag mötte dem i en träningsmatch inför OS och sen under OS. Men mer än så har jag spelat mot Norge. Jag bara kollat matcher på dem.

Vilka är Norges styrkor som lag?

– Framför allt deras tryckspel. De är ett väldigt bra kontringslag så hemspringet blir jätteviktigt för oss. Vi måste vara noggranna i vårt anfallsspel så vi inte blir lätta att kontra på.

Hur ska ni undvika de tekniska felen?

– Svår fråga. Kanske ta det lugnt och hellre hålla i bollen när det är osäkert. Vi måste behålla lugnet.

Vad är målsättningen?

– Inställningen är såklart att vi ska ta poäng. Men varje mål blir viktigt.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån