Nyheter

Dam / 29 september 2022

Emma Lindqvist: “Där känner jag mig som hemma”

25-åriga Emma Lindqvist har på några år gått från att vara en doldis i landslaget till ett självklart val på nio meter. Inför veckans landskamper mot Brasilien berättar hon bland annat om den önskade rollen på mittnio.

– Jag vill få mer speltid som mittnio. Det är där jag känner mig som hemma, säger Lindqvist. 

Helsingborgsbördiga Emma Lindqvist har sedan 2021 varit proffs i danska Ikast Håndbold. Klubben är en av Danmarks främsta och under den gångna säsongsstarten har laget vunnit fyra av fem seriematcher.

– Jag hade velat säga att säsongsstarten har varit perfekt. Men i den första seriematchen kom vi inte alls upp i nivå. Efter det har vi hittat tillbaka till vårt spel. Vi gick in i uppehållet med en bra känsla, säger Lindqvist som är lagkamrat med landslagskollegan Jessica Ryde.

Ikväll gör 25-åringen sitt 56:e framträdande i A-landslaget. Bland de uttagna spelarna är det endast Jamina Roberts, Johanna Bundsen, Linn Blohm, Nathalie Hagman och Anna Lagerquist som står noterade för fler A-landskamper.

Känner du dig rutinerad?

– Det klart att man känner sig trygg med hur allt fungerar. Men det är alltid samma pirr i magen när man ska spela landskamp.

Varför tror du att du åtnjuter ett sådant stort förtroende från förbundskaptenerna?

– Jag hoppas att det beror på mina prestationer på samlingar och mästerskap. Jag kan spela på flera positioner, vilket jag tror förbundskaptenerna tycker är användbart. Av olika anledningar har jag fått spela som högernio.

Trivs du på högernio-positionen?

– Ja, det gör jag. Men jag trivs mer på vänster- och mittnio. Men ju mer man har spelat som högerhänt högernio, desto tryggare har man blivit i den rollen.

Till landskamperna mot Brasilien är Lindqvist uttagen som mittnio. Även i klubblaget Ikast står hon uppskriven som spelfördelare.

– Jag vill få mer speltid som mittnio. Det är där jag känner mig som hemma. Det återstår att se om jag får den rollen i klubblaget. Det har inte blivit så än.

Vad är det som lockar med rollen som spelfördelare?

– Det är väl och främst att man styr spelet på ett annat sätt som mittnio. Vad för typ av lägen vi vill ha. Som högerhänt högernio kan man bli lite begränsad med skottarmen på utsidan.

Till skillnad från fjolårets OS-slutspel var spelarna lediga i somras. Enligt Lindqvist var sommaruppehållet välbehövligt.

– Man fick lite tid att vila huvudet från handbollen. Det blev lite mer försäsongsträning, samtidigt som man kunde njuta av att vara med familj och vänner. Det blev fyra veckor i Sverige för min del, fortsätter Lindqvist som bor i Herning.

Tidigare i år förlängde hon kontraktet med Ikast Håndbold till sommaren 2024.

– Jag trivs bra i Danmark. Det är inte så stor skillnad mot Sverige. Sen har jag fortfarande mycket kvar att utveckla. Jag trivs oerhört bra med laget och tränarna.

Veckans samling är den enda innan höstens EM-slutspel, som inleds den 4 november. Redan i slutet av oktober samlas landslaget för att genomföra den sedvanliga mästerskapsuppladdningen.

Hur ser du på att mästerskapet ligger en månad tidigare i år?

– Jag tror att man kommer märka av det mer efter mästerskapet. Man är van vid lite julledighet efter ett mästerskap, men nu blir det matcher direkt.

Avkast mellan Sverige och Brasilien sker klockan 18.30 i IFU Arena i Uppsala. Matchen visas på SVT2 och SVT Play.

Vad kan vi förvänta oss för typ av motstånd?

– De har en otroligt duktig vänsternio i Bruna de Paula. Hon kan göra det mesta själv och är farlig i man-mot-man lägen. Där kommer ett stort fokus från oss ligga. I övrigt spelar de en snabb och fartfylld handboll. Det är ett riktigt bra motstånd.

Vad är ambitionen med veckans landskamper?

– Det är väl som alltid att ta ett steg framåt i utvecklingen och skapa så bra förutsättningar som möjligt inför mästerskapet. Vi har inte träffats sedan april, så vi behöver hitta alla samarbeten och spel igen. Det är ett perfekt tillfälle att lära känna varandra igen på handbollsplan, avslutar Lindqvist.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån