Dam / 29 november 2020

Enkel resa i EM-genrepet

Sverige tog revansch från lördagens uddamålsförlust och besegrade Ungern med 31–25 (12–11) under söndagseftermiddagen. Därmed är genrepet avklarat och nedräkningen mot EM-premiären på torsdag kan börja.
– Såklart jätteviktigt att få en skön känsla inför mästerskapet, konstaterade lagkapten Carin Strömberg till SVT efter slutsignal.

Sverige kom revanschsugna till EM-genrepet i Trollhättan mot Ungern. Under lördagen förlorade Blågult helgens första möte länderna emellan med 27–28.

Lugi-fostrade målvakten Jessica Ryde var precis som Sverige på tårna från start och inledde matchen med såväl straffräddning som kontringspass. I den femte minuten gav Melissa Petrén Sverige ledningen med 3–1 och drömstarten var ett faktum.

– Det var jättekul idag. Vi fick ett bra start och spelade ett sjukt aggressivt försvarsspel vilket gjorde att skotten blev lättlästa för mig. Sen gjorde vi mål framåt. Det gav en najs energi, förklarade Ryde till SVT i paus.

Tvåmålsledningen växte sedermera till 6–2 innan Ungern tog sin första time-out. Ett ihopsnack som gav viss effekt i försvarsspelet men inte tillräckligt för att vända på ställningen. Sverige behöll greppet och gick ut i halvtidsvila med ledning 12–11.

Likt den första halvleken fick Sverige en härlig start i den andra. Linn Blohm och Elin Hansson utökade ledningen varsin gång och gav Blågult ett försprång på tre bollar.

Kort därefter lade Sverige i ytterligare en växel och ryckte i målprotokollet. Målvaktsspelet av Filippa Idéhn var strålande. Precis som anfallsspelet som ständigt hittade nya lösningar och luckor mot den ungerska defensiven.

När Linn Blohm på nytt hittade nätmaskorna och satte dit 17–12 kom bortalagets andra time-out för matchen.

– Det var skönt att vi kunde göra en bättre match än igår, sade Melissa Petrén till SVT efter matchen.

Sverige sprang sedan i från ytterligare och avgjorde matchen ungefär tio minuter kvar att spela. Anna Lagerquists 27–19 i den 50:e minuten säkrade vinsten i EM-genrepet.

– Såklart är det jätteviktigt att få en skön känsla inför mästerskapet. Vi fick att det stämma bättre i försvarsspelet jämfört med förra gången, kommenterade Carin Strömberg efter segern.

Slutresultatet skrevs 31–25 i Trollhättan. Bästa svenska målskyttar blev Stockholmsduon Carin Strömberg och Elin Hansson med fyra mål vardera.

Nu väntar tre dagars sista uppladdning innan EM-premiären spelas mot Tjeckien klockan 20.30 i Herning på torsdag.

SVERIGE–UNGERN 31–25 (12–11)
Sverige: Carin Strömberg 4, Elin Hansson 4, Nathalie Hagman 3, Emma Lindqvist 3, Melissa Petrén 3, Linn Blohm 3, Bella Gulldén 2, Mathilda Lundström 2, Filippa Idéhn 2, Anna Lagerquist 2, Jamina Roberts, Johanna Westberg, Emma Rask.
Ungern: Katrin Gitta Klujber 7, Rita Lakatos 4, Eszter Toth 3, Zsuzsanna Tomori 2, Dorottya Faluvegi 2, Szandra Szöllösi-Zacsik, Greta Marton, Greta Kacsor, Nadine Schatzl, Fanny Helembai, Noemi Hafra, Viktoria Lucacs.
Målutveckling: 5 min: 3–1, 10 min: 6–4, 15 min: 9–6, 20 min: 9–7, 25 min: 10–8, 30 min: 12–11, 35 min: 16–12, 40 min: 19–15, 45 min: 21–17, 50 min: 27–19, 55 min: 29–21, 60 min: 31–25.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Ungern: 3 x 2 min.
Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik, Sverige.
Publik: 0 (Arena Älvhögsborg).

SVERIGES KOMMANDE MATCHER

3 december: Tjeckien, EM (20.30, Jyske Bank Boxen, Herning) Sänds på TV6 & Viaplay
5 december: Spanien, EM (20.30, Jyske Bank Boxen, Herning) Sänds på TV6 & Viaplay
7 december: Ryssland, EM (20.30, Jyske Bank Boxen, Herning) Sänds på TV6 & Viaplay
Sverige åker till Danmark på tisdag morgon.