Nyheter

Dam / 19 mars 2017

Fenomenal avslutning gav svensk seger

Sverige besegrade Tyskland för andra dagen i rad. Efter en fenomenal avslutning vände Sverige ett 17–23-underläge till seger med 24–23 under matchens sista tolv minuter.

• • •

Två matcher, två helt olika matchbilder. Medan Sverige hela tiden satt i förarsätet i gårdagens segermatch i Partille (33–28), var Sverige i dag i underläge efter 1–1 fram till och med 23–23. När Ulrika Toft Hansen sköt in segermålet, 24–23, tog Sverige ledningen för första gången i matchen.
Tyskorna kunde gå till halvtidsvila med 15–9 inför 11 000 åskådare i Barclaycard Arena i Hamburg efter att Sverige inte fått till anfallsspelet med tekniska fel och missade avslut som följd. Hemmalagets vänsternia Kim Naidzinavicius smällde in fyra mål före paus, lika många som högersexan Svenja Huber (tre på straff).
I andra halvleken ökade Tyskland omgående på till 16–9 innan Sverige för första gången i matchen gjorde tre mål i följd. Efter ett tyskt och två nya svenska mål hade Sverige tagit ifatt till ett tremålsunderläge innan tyskorna gjorde ett nytt ryck, som såg ut att bli matchavgörande. Med tolv minuter kvar att spela ledde Tyskland med klara 23–17.
Men efter det stängde Johanna Bundsen igen butiken för resten av matchen, hjälpt av ett starkt försvar som hittade rätt i positionerna. Toft Hansen reducerade till 18–23, Johanna Westberg till 19–23 och Bella Gulldén från sjumeterslinjen till 20–23. Efter en svensk timeout gjorde Toft Hansen två nya mål fram till 22–23 innan Tysklands förbundskapten Michael Biegler lämnade in timeoutkortet.
Den gav dock ingen positiv effekt för Tyskland, utan Sverige kunde kontra in 23–23 genom Emma Fernis och Toft Hansen avgjorde sedan matchen i slutminuten med sitt fjärde mål.
– Tjejerna visar upp en fantastisk moral och tro. Avslutningen var väldigt bra, där de stod rätt i försvaret och gjorde smarta spelval framåt. Vi stärks av den här segern och det känns bra att avsluta en fantastisk vecka på det här sättet, det ger oss energi till kommande VM-kval, säger förbundskaptenen Henrik Signell.
– Det var stor skillnad på första och andra halvleken och vi fick en viktig påminnelse om vad som krävs för att hänga med på den här nivån.
TYSKLAND–SVERIGE 23–24 (15–9)
Tyskland: Kim Naidzinavicius 5, Xenia Smits 4, Svenja Huber 4 (3), Emily Bölk 3, Angie Geschke 3, Anne Hubinger, Kerstin Wohlbold, Lone Fischer, Julia Behnke.
Sverige: Bella Gulldén 5 (2), Ulrika Toft Hansen 4, Olivia Mellegård 3, Nathalie Hagman 3, Linn Blohm 3, Emma Fernis 2, Johanna Westberg, Hanna Blomstrand, Jenny Alm, Anna Lagerquist.
Utvisningar, Tyskland: 3 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Domare: Line Hansen & Karina Christiansen, Danmark.
Publik: 11 000 (Barclaycard Arena, Hamburg).
Text: Daniel Vandor
Bilden: Ulrika Toft Hansen gjorde fyra av målen när Sverige avslutade med att göra 7–0 på Tyskland och vänta 17–23 till 24–23. Bildbyrån