Nyheter

Dam / 8 december 2018

Gulldén redo för 200:e landskampen: ”En känsla av stolthet”

 
Hon är redan en av de absolut största i svensk handboll. I morgon passerar Bella Gulldén ytterligare en milstolpe när hon spelar sin 200:e landskamp för Sverige.

• • •

Sedan tidigare är Bella Gulldén Sveriges mesta mästerskapsspelare på damsidan. Pågående EM i Frankrike är hennes 13:e internationella mästerskap i landslagströjan och morgondagens match mot värdnationen Frankrike i Nantes blir hennes 200:e i blågult. Hon blir den femte svenska kvinnan att nå 200 efter Mia Hermansson-Högdahl, Åsa Mogensen, Tina Flognman och Matilda Boson.
– Det är verkligen stort. 200 landskamper, då har man varit med ett tag. Det är en känsla av stolthet och jag har alltid tyckt om att spela i landslaget, säger 29-åringen.
Debuten ägde rum i tyska Hildesheim den 23 november 2007, en match match som Tyskland vann med 30–24. Linnea Torstenson (6), Therese Krantz (4) och Tina Flognman (3) var de främsta svenska målskyttarna i den matchen.
– Jag minns bara att det var coolt att vara med och att spelarna var väldigt snälla mot mig. Boson tog hand om mig, men sen var hon tvungen att springa på toa under nationalsången och jag stod där själv och visste inte var jag skulle göra, jag var den enda som var helt ny där.
Kunde du tro då att du elva år senare skulle spela din 200:e landskamp?
– Nej, verkligen inte. Jag spelade fortfarande i U-landslaget då och visste inte om jag jag skulle få vara med fler gånger i A-landslaget.
Året efter mästerskapsdebuterade hon när OS avgjordes i Kina och hon har inte missat ett mästerskap som Sverige kvalat in till efter det och har haft en oerhört viktig roll som motor i det svenska anfallsspelet.
Bästa minnena från alla dessa landskamper? 
– EM 2010 var riktigt häftigt. Det är många matcher jag minns därifrån, särskilt när vi slog Norge och vi senare tog Sveriges första mästerskapsmedalj på damsidan. Och EM 2014 var mitt bästa mästerskap, det kommer jag heller aldrig att glömma, säger Gulldén som utsågs till den turneringens mest värdefulla spelare och bland annat satte samtliga 27 straffkast i turneringen.
Hur många till mästerskap blir det? 
– Oj, jag vet inte det i dag. Det hänger mycket på hur länge kroppen orkar, men jag tror ju inte att den orkar i två OS till. Men ett par år till hoppas jag kunna spela och jag tycker fortfarande att det är otroligt kul att spela för Sverige och spela mästerskap. Jag drömmer om att vinna fler medaljer.
Inför matchen mot Frankrike har Sverige vunnit två matcher och förlorat två. Seger mot regerande världsmästaren är ett måste om drömmen om semifinal ska leva inför onsdagens match mot Ryssland.
– Det är verkligen en tuff uppgift vi har framför oss och det är ett otroligt bra lag vi möter, men vi kommer givetvis att gå in för att vinna den. Omöjligt är det inte, men vi måste springa på dem och stå bra bakåt så att vi får lite enkla mål. De gillar inte när det blir fart i matcherna.
FLEST LANDSKAMPER
Åsa Mogensen (Eriksson), 251
Tina Flognman, 223
Mia Hermansson-Högdahl, 216
Matilda Boson, 208
Bella Gulldén, 199
Kristina Jönsson, 182
Gunilla Olsson, 178
Linnea Torstenson, 175
Anna Ljungdahl, 158
Madeleine Olsson, 157
FLEST LANDSLAGSMÅL
Mia Hermansson-Högdahl, 1 091
Åsa Mogensen (Eriksson), 1 087
Bella Gulldén, 778
Linnea Torstenson, 654
Lina Olsson, 531
Matilda Boson, 514
Katarina Chrifi (Arfwidsson), 493
Johanna Ahlm, 460
Nathalie Hagman, 399
Tina Flognman, 386

Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån
 
071124 Tyskland 30–32 (14–18)
Alfeld, Tyskland
Therese Bengtsson, Madeleine Grundström – Bella Gulldén, Tina Flognman (6), Matilda Boson (2), Sara Holmgren (2), Therese Helgesson (4), Annika Wiel Fredén (4), Terese Krantz (1), Petra Skogsberg (1), Teresa Utkovic (1), Jessica Enström, Johanna Wiberg, Sara Eriksson (1), Linnea Torstenson (7), Jenny Gustafsson (1).
 
Therese Bengtsson, Madeleine Grundström – Bella Gulldén, Tina Flognman (3), Matilda Boson (2), Sara Holmgren (2), Therese Helgesson (2), Annika Wiel Fredén, Terese Krantz (4), Petra Skogsberg (2), Teresa Utkovic, Jessica Enström (1), Johanna Wiberg, Sara Eriksson (2), Jenny Gustafsson, Linnea Torstenson (6).