Nyheter

Dam / 30 maj 2018

Gustin vill säkra ny mästerskapsbiljett mot Makedonien

För mindre än ett år sedan spelade hon sin första tävlingsmatch i landslaget och var bäst på planen när Sverige säkrade VM-platsen efter storseger mot Makedonien.
I kväll står återigen Makedonien för motståndet och den här gången är det en EM-biljett som står på spel för Daniela Gustin och hennes lagkamrater.

• • •


Det är ett välbekant hotell och matcharena i Skopje för det svenska landslaget. I början av juni förra året vann Sverige där i den första av två VM-kvalmatcher mot Makedonien med klara 31–20 och skaffade sig ett rejält grepp om VM-biljetten.
Den gången satt Daniela Gustin på läktaren i bortamötet, men spelade några dagar senare i returen i Ystad Arena, en match som var hennes första i tävlingssammahang i A-landslaget och som Sverige vann med hela 46–27.
Hur det gick för Gustin? Mycket bra! Hon gjorde sju mål och utsågs till matchens nästa spelare.
– Det var en härlig upplevelse. Det är nog mer att det var första tävlingslandskampen som jag minns än att det var just Makedonien vi mötte, men i och med segrarna då och i EM-kvalet i höstas så har vi skaffat oss ett bra övertag på dem, säger högersexan.
– Vi vill avsluta det här bra kvalet bra med två vinster.
Till dags dato står Gustin noterad för 21 A-landskamper på vilka hon har gjort 41 mål. Hon fick mer speltid än hon hade räknat med under VM i december där Sverige gick till semifinal för första gången någonsin (gruppspelet avgjordes i Bietigheim-Bissingen, där Gustin kommer att bo och spela kommande säsong).
– Det var verkligen jätteroligt att få uppleva ett VM. Det var annorlunda mot mästerskapen med U-landslagen, framför allt den mediala biten. Sen när man väl spelade så var det mer som vilka matcher som helst.
Gustin hoppas på svensk seger och säkrad EM-plats i kväll, men har samtidigt respekt för motståndet.
– De har duktiga spelare och kan få en extra boost på hemmaplan. De sätter en stor ära i att vinna hemma, men samtidigt kan de släppa taget helt om det om går dåligt för dem.
– Vi måste fokusera på vårt spel. Spelar vi så bra som vi kan och håller vårt fokus kommer vi att vinna.
Foto: Daniel Vandor
Foto: Sebastian Lamotte/Bildbyrån