Nyheter

Dam / 4 november 2022

Hagman glänste i EM-premiären

Sverige inledde EM under fredagskvällen med att besegra Serbien med 27–21 (14–9). Niomålsskytten Nathalie Hagman bidrog med stor kyla i avsluten och gav det svenska kontringsspelet ett ansikte i Celje. 

Premiäraftonen i Celje slutade med en blågul sexmålsseger. Sverige stod för en stark försvarsinsats mot Serbien och gick vinnandes fullt rättvist med 27–21 (14–9).

Nathalie Hagman, som vann den totala skytteligan i VM förra året, fick en kanonstart även på årets mästerskap. På de första tolv minuterna gjorde högersexan fyra mål. Totalt blev det nio mål för Hagman i kvällens möte med Serbien.

Både Sverige och Serbien varvade tålmodigt, uppställt anfallsspel med fartfyllda omställningar. Det var dock Sverige som hanterade det höga tempot bäst.

Men det var framför allt det blågula försvar- och målvaktsspelet som låg bakom pausledningen 14–9 i Celje.  Jessica Ryde imponerade mellan stolparna och fick beröm av Hagman i halvtid.

– Jag tycker vi gör en bra första halvek. Vi står hyfsat bra bakåt och Ryde är riktigt bra. Hon har räddat oss några gånger, sade Hagman till TV6.

Det blågula försvarsspelet fick fortsatt bra träff på Serbiens skyttar i andra halvlek. 20–10 var ställningen efter 40 minuter, vilket blev ett matchavgörande ryck i målprotokollet.

Serbien visade dock prov på beundransvärd kämpaglöd. På tolv minuter minskade de underläget från 10–20 till 19–23. Burväktaren Kristina Graovac stängde igen fullständigt och utmanade Ryde i målvaktsmatchen.

Men närmare än så kom aldrig serbiskorna. Sverige kunde genom dubbla mål från Hagman glida i från till ledning 25–19. Drygt fem minuter senare fastställdes slutresultatet till 27–21 i blågul favör.

– Det var en ganska svängig match. Men även om det var upp och ner i nivå fortsatte vi hela matchen. Jag tycker vi behåller lugnet och står bra i stora delar av matchen, menade Anna Lagerquist efter slutsignal.

– Vi hade ett bra försvarsspel där vi höll våra avtal väldigt fint. Vi hanterade den här måstematchen på ett bra sätt, kommenterade förbundskaptenen Tomas Axnér.

Totalt landade Jessica Ryde, som noterades för tio räddningar totalt, på 33% i räddningsstatistik. Ett styrkebesked från 28-åringen som mästerskapsdebuterade i EM för två år sedan.

– En typisk premiärmatch. Vi kom härifrån med två poäng och det var det absolut viktigaste. I andra halvlek tappade jag lite fokus men som tur var höll vi oss kvar i matchen och behöll vår ledning, menade Ryde.

Åtta olika målskyttar noterades i det svenska laget idag. Linn Blohm gjorde sex mål från linjen och visade från start att det inte fanns några blågula premiärnerver.

– Generellt hade vi ett bra försvarsspel och Jessica tog många av Serbiens avslut. Vi hade kollat mycket taktik på dem och använt vår förra match mot dem i våras. De kom inte med något nytt i dag. Vi hade väldigt bra kontroll över dem, menade Blohm.

Kvällens sexmålsseger i Celje innebär att Sverige toppar tabellen inför andra omgången på söndag. Då ställs man mot hemmanationen Slovenien som tidigare idag besegrade Danmark inför storpublik.

– Vi måste respektera dem och deras hemmapublik. Vi ska försöka omvandla den energin som de skapar i hallen till oss själva, sade Ryde.

Avkast mellan Slovenien och Sverige sker klockan 18.00 på söndag i Celje.

SVERIGE–SERBIEN 27–21 (14–9)

Sverige: Nathalie Hagman 9, Linn Blohm 6, Elin Hansson 4, Melissa Petrén 2, Jenny Carlson 2, Jamina Roberts 2, Carin Strömberg, Emma Lindqvist.
Serbien: Aleksandra Stamenic 6, Jovana Kovacevic 4, Kristina Liscevic 3, Katarina Bojicic 3, Jelena Lavko 2, Jovana Stojilkovic, Ana Kojic, Andela Janjusevic.
Målutveckling: 5 min: 2–1, 10 min: 5–2, 15 min: 7–3, 20 min: 8–6, 25 min: 12–8, 30 min: 14–9, 35 min: 18–10, 40 min: 20–11, 45 min: 22–15, 50 min: 23–17, 55 min: 25–20, 60 min: 27–21.
Utvisningar, Sverige:
 5 x 2 min. Serbien: 1 x 2 min.
Domare: Vanja Sa & Marta Sa, Portugal.
Publik: 2 878 (Zlatorog Arena, Celje).

EM, GRUPP B

Zlatorog Arena, Celje, Slovenien
4 november:
Danmark–Slovenien 26–28
Sverige–Serbien 27–21
6 november:
Slovenien–Sverige 18.00
Serbien–Danmark 20.30
8 november:
Slovenien–Serbien 18.00
Danmark–Sverige 20.30
Alla grupper och resultat

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Matilda Ahlberg/Bildbyrån