Nyheter

Dam / 14 december 2020

Hagmans EM-bubbla, del 6

Sverige kommer från tre raka förluster och ställs nu mot Frankrike i huvudrundans sista match. Nathalie Hagman spelar i franska ligan till vardags och vill avsluta turneringen med en seger.

– Vi ska samla energi och gå ut för att vinna.

Sverige har det tufft i EM just nu. Sedan tidigare står det klart att landslaget missar semifinal och igår blev det en ny förlust mot Montenegro med 25–31.

– Det var den sämsta insatsen av oss i detta EM. Vi var chanslösa hela matchen och var inte nära någon gång. De skjuter sönder oss och vi gör många tekniska fel. Det var många saker som hade behövt vara bättre från vår sida, säger Nathalie Hagman.

Varför brukar ni ha svårt för Montenegro?

– Det är många andra landslag som brukar vinna mot dem, men de passar inte alls oss bra. Vi har förlorat ofta mot dem och brukar ha det tufft mot deras försvarsspel där vi behöver kliva dit hårdare. Jag hade en bra känsla inför matchen och trodde att vi skulle vinna, men så blev det inte.

Sverige vann premiären mot Tjeckien, men sedan dess har landslaget inte lyckats en enda match – och nu har man två raka förluster i huvudrundan.

– Man är besviken eftersom vi alltid vara med och slåss om de bästa platserna. Det är små marginaler, vi spelade oavgjort mot Spanien och gjorde hyfsat bra insatser mot Spanien och Danmark. Man måste upp på en bra nivå för att kunna vinna de matcherna. Så på det sättet är det en besvikelse.

Hur är stämningen i laget just nu?

– Den är okej. Men gårdagens förlust satte sig lite mer på stämningen jämfört med hur det var för en vecka sedan. Då var den väldigt bra, men efter förlusten mot Montenegro känns det lite uppgivet. Men det är så här mästerskap fungerar.

På tisdag avslutas Sveriges medverkan i EM när man ställs mot Frankrike som går för semifinal.

– Frankrike har ett bra lag och har stått för många fina prestationer genom åren. Vi har gjort en del bra matcher mot dem och jag hoppas givetvis att vi kan avsluta EM på ett bra sätt. Vi ska samla energi och gå ut för att vinna, säger Hagman och fortsätter:– Det hade varit jätteskönt att få avsluta med en bättre känsla och resa hem med det. Det hade varit jobbigt om det blir förlust imorgon också. Eftersom vi inledde turneringen ganska bra hade det varit ett tråkigt avslut.

Sedan i höstas spelar Nathalie Hagman för Nantes. I landslagets EM-trupp är det bara hon och Bella Gulldén (Brest) som spelar i franska ligan. Sedan tidigare har även Filippa Idéhn spelat för Brest.

– Jag har väl hyfsad koll på det franska landslaget. Men det har inte så mycket att göra med att jag spelar i Frankrike. Man har mött det dem många gånger och kollar mycket handboll. Man har en kunskap som byggts upp efter många matcher i både klubb- och landslaget. Rent taktiskt ska det inte vara några problem mot Frankrike, det handlar om vad vi gör när vi kliver ut på planen.

Vilka spelare ska ni se upp med?

– Jag tycker alltid att Orlane Kanor varit bra. Tillsammans med Alexandra Lacrabere är de ett stort hot. Frankrike har även varit kända för sitt försvarsspel och har målvakter som håller en hög nivå.

Text: Marcus Heed