Nyheter

Dam | Herr / 28 januari 2020

Hanna Fogelström ny landslagsansvarig

Svenska Handbollförbundet har rekryterat en ny landslagansvarig. Hanna Fogelström tar den 1 maj tar över ansvaret för seniorlandslagen samt de äldsta U-landslagen. 

69 A-landslamper, OS- och VM-spel, EM-brons, sex SM-guld som spelare och ett som manager och en handfull mästerskap som tv-expert. Dessutom har hon varit akademiansvarig i Sävehof och genomgått Europeiska Handbollförbundets managerutbildning.

Det är några av erfarenheterna som Hanna Fogelström tar med sig in i sin nya roll som landslagsansvarig när hon den 1 maj ersätter Lasse Tjernberg som nu valt att trappa ner.

– Det är ett uppdrag som jag helt enkelt inte kunde tacka nej till och det ska bli oerhört inspirerande och roligt. Jag älskar handboll på alla sätt och ser fram emot att vara med i satsningen på att göra våra landslag ännu bättre på alla punkter, säger 29-åriga Fogelström som 2017 tvingades avsluta den aktiva karriären efter trippla korsbandsoperationer.

Fogelström kommer att ha det helhetsansvaret runt seniorlandslagen och de äldsta U-landslagen (Conny Jädersten har fortsatt ansvar för de yngre) och kommer att jobba nära förbundskaptenerna Henrik Signell (damer), Glenn Solberg (herrar), Joel Tulldahl (damer U20) och Dennis Sandberg (herrar U20). I tjänsten ingår bland annat budgetansvar för landslagen och kontakter med Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, samt de internationella och europeiska handbollförbunden.

– En av mina uppgifter blir att ge förbundskaptenerna de förutsättningar och verktyg de behöver för att leverera sina kompetenser och tillsammans lägga upp strategier och långsiktiga planer. Vi ska nyttja varandras styrkor och ha en röd tråd i det arbete vi gör, säger Fogelström som i teamet runt landslaget också kommer att ha verksamhetskoordinatorerna Victoria Pettersson och Emma Jannesson.

Fogelströms senaste uppdrag som tv-expert var EM-finalen mellan Spanien och Kroatien i söndags och hon lämnar sitt uppdrag för Nent Group den kommande månaden.

– Det blir en omställning att gå från att i direktsändning analysera de svenska landslagen till att vara med och driva dess verksamhet, men det är en utmaning jag ser fram emot. Jag känner att jag varit professionell i de roller jag haft och har kunnat såväl berömma som kritisera landslagen när det varit befogat. Åren som expert i tv har varit givande och nyttiga och har gett mig ett annat perspektiv på handbollen, jag är tacksam för erfarenheterna jag fått därifrån.

Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska Handbollförbundet:

– Vi är oerhört nöjda med att Hanna Fogelström tackat ja till det här rollen. Hon har oerhört mycket erfarenhet, kunskap och kvaliteter som kommer att gynna den svenska landslagshandbollen. Vi strävar alltid efter att vara med i den yttersta världstoppen såväl på senior- som ungdomssidan och Hanna kommer att bli en nyckelperson i det fortsatta arbetet, säger han.

Fogelström börjar sin anställning på Svenska Handbollförbundet i Stockholm den 1 mars och kommer att gå parallellt med nuvarande landslagschefen Lasse Tjernberg i två månader. Den 1 maj, när Tjernberg går över till en roll som IT-ansvarig, tar Fogelström över som landslagsansvarig.

– Jag är mycket positiv till valet av efterträdare och är övertygad om att Hanna kommer att vara en stor tillgång i det fortsatta arbetet med stöd och styrning av vår landslagsverksamhet. Samtidigt är jag glad för att nu kunna koncentrera mig på IT-frågorna fullt ut.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån