Dam | Herr / 14 oktober 2019

Helgsvepet: Så gick det för landslagsspelarna

Hundraprocentiga insatser från bland annat Andreas Nilsson och Linn Blohm, nio nya mål från Jamina Roberts och flera segrar i Europacuperna. Här är sammanfattningen av landslagsspelarnas matcher i helgen.

• • •

Många svenskor var i farten i EHF-cupen i helgen, en av dem var Nathalie Hagman som svarade för fem mål för Odense när Slavia Prag fullständigt kördes över. Lagen möttes i Otterup både fredag och lördag och Odense vann med 35–24 och 38–14, alltså 73–38 totalt. Hagman satte ett mål i första matchen, fyra i den andra.

Mikaela Mässing klev in i samma cup med sitt Thüringen och gjorde ett mål i segermatchen mot norska Byåsen från Trondheim. Det blev tysk seger med 29–25.

Svenskklubben Köpenhamn blev överkört borta mot Metzingen. Det hjälpte inte att Linn Blohm ånyo var hundraprocentig i sina avslut – 6/6 – utan Metzingen vann hemma med 30–22. Glädjande för svensk del är dock att Hanna Blomstrand är tillbaka på planen efter sin höftoperation i våras. Det blev inga mål från hennes sida, inte heller från Marie Wall, medan Olivia Mellegård svarade för en fullträff.

Både H65 Höör och Skuru mötte ryskt motstånd. H65 var först ut hemma mot Kuban i lördags och skaffade sig ett tvåmålsövertag inför nästa veckas retur. Landslagsspelarna Evelina Källhage (8) och Emma Lindqvist (1) svarade för nio av hemmamålen. Skuru, med Mathilda Lundström och Alexandra Bjärrenholt, hade 13–13 i halvtid borta mot Zvezda men föll till slut med 22–29. Lundström gjorde fem mål, Bjärrenholt ett.

Liksom i den första Champions League-matchen var Johanna Forsberg i går Sävehofs främsta målskytt med fyra fullträffar på lika många försök. Det räckte dock inte till seger, utan slovenska Krim Ljubljana vann med 25–21 i Partille.

Randers tog en knapp seger borta mot Ålborg i lördags, 27–26, efter en riktigt stark insats av Jamina Roberts. Nio mål, tre assist och 6,2 MEP-poäng blev hennes facit.

Kim Ekdahl Du Rietz har öst in mål för Paris Saint-Germain under säsongen men blev mållös när Celje hemmabesegrade i Champions League i går, 27–18. PSG är enda laget i de två toppgrupperna som är utan poängförlust efter fyra spelade matcher.

Kiel toppar den andra gruppen efter tre segrar och en oavgjord match. I går var det bortamöte med regerande mästaren Vardar – och Kiel svarade för en ordentlig överkörning i första halvleken. Hela 16–4 var gästernas ledning efter 30 minuter och det blev till slut 30–21 efter att Lukas Nilsson satt båda sina avslut.

Fredric Pettersson gjorde ett mål för Montpellier i 29–27-segern borta mot polska Kielce.

Andreas Nilsson var magnifik i offensiven hemma mot Magnus Andersson-tränade Porto. Åtta avslut, åtta mål från ”Stycket” i 38–28-segern.

Felix Claar och Alingsås hade med sig 36–24 från första mötet med Käerjeng från Luxemburg och vann även det andra, 36–31 på bortaplan i går. Claar svarade för ett av AHK:s mål.

Hannover-Burgdorf kopplade i början av den andra halvleken greppet om segern hemma mot Magdeburg i går och vann till slut med 31–28. Daniel Pettersson gjorde fyra av Magdeburgs mål, Albin Lagergren två, medan Tobias Thulin bara gjorde ett inhopp på några sekunder i målet. Alfred Jönsson gjorde ett av målen för serieledaren Hannover-Burgdorf.

Regerande mästaren SG Flensburg-Handewitt skuggar tre poäng bakom efter seger borta mot Minden, 27–23. Jim Gottfridsson gjorde fem mål, Simon Jeppsson ett.

Bergischer, med Linus Arnesson (noll mål) och Max Darj (två mål) föll borta mot Füchse Berlin, 24–27.

Rhein-Neckar Löwen tappade en poäng i slutminuten borta mot Erlangen i en match som slutade 29–29. Jerry Tollbring fick se på från sidan när kantkollegan Uwe Gensheimer gjorde 13 mål. Jesper Nielsen satte sina tv avslut för Löwen där Andreas Palicka vaktade kassen i 43 minuter (nio räddningar) och Mikael Appelgren i 17 (två räddningar).

Kim Andersson och Ystads IF tog hissen från åttonde plats upp till tredje efter 25–21 borta mot Redbergslid i går. Kim Andersson gjorde tre mål på tre avslut och noterades för en assist.

Text: Daniel Vandor