Nyheter

Dam / 2 december 2018

Idéhn och Sand spelar 100:e landskampen

De har vunnit EM-silver, EM-brons och tre SM-guld, spelat fem mästerskap ihop och varit klubbkamrater i såväl Sävehof som Brest. I kväll jubilerar Filippa Idéhn och Loui Sand när båda spelar sin 100:e landskamp.

• • •

Bella Gulldén, Jamina Roberts, Nathalie Hagman, Sabina Jacobsen och Jenny Alm har redan nått dit. I kväll blir Filippa Idéhn och Loui Sand sjätte och sjunde spelare i EM-truppen att nå tresiffrigt i antal A-landskamper.
– Det är häftigt och 100 låter som väldigt många matcher. Jag är stolt över att ha fått representera mitt land så många gånger, säger Idéhn, som debuterade i landslaget inför VM 2011.
Tyskland stod för motståndet i norska Haugesund och Idéhn fick också åka med som reserv till VM i Brasilien 2011, dock utan att bli inskriven i truppen.
Mästerskapsdebuten kom i stället 2014 när Sverige vann brons i EM i Kroatien och Ungern.
– Det var ett väldigt kul mästerskap och kanske bästa minnet hittills i karriären. OS var också häftigt även om det inte gick så bra då.
Idéhn vaktar till vardags målet i franska topplaget Brest Bretagne, där hon är klubbkamrat med två av de största serbiska stjärnorna, Sladana Pop-Lazic och Jovana Stoijlkovic.
– Jag har spelat med dem i ett och ett halvt år och det är två av spelarna jag umgåtts mest med i Brest, så det kommer förstås vara speciellt att möta dem. Det är två duktiga spelare. Pop-Lazic är väldigt varierad i sina avslut, men jag har fått lova mina lagkamrater i Brest att inte släppa in någon lobb från henne, det gör jag ofta på träning. Stoijlkovic har ett riktigt bra skott.
Hur är Serbien som lag att möta? 
– De är väldigt duktiga och skickliga individuell. Har smarta spelare och inte ett så styrt spel, utan det är mycket spontant och improviserande. Det kommer att bli en tuff match.
Loui Sand debuterade i landslaget ett år efter Idéhn, men blev uttagen till EM redan 2012, i just Serbien. Första landskampen var mot Island i Varberg, en match hon gick mållös från. Dagen efter möttes lagen igen i Uddevalla och då kom också första landslagsmålet.
– Det kommer jag alltid att minnas, det var en japan efter att Bella (Gulldén) passat, säger hon.
– Då ländes det nog rätt orealistiskt att tro att jag skulle komma upp i 100 landskamper. Jag är väldigt stolt över det här och ser mig som en av de mer rutinerade i truppen.
– Jag får ofta höra att jag inte kan spela försvar, men så dålig kan jag väl inte vara om jag ändå har fått spela 100 landskamper (skratt).
Vad behöver ni göra för att slå Serbien i kväll?
– Hålla oss lugna och göra det vi har pratat om. Det brukar ofta vara väldigt jämna matcher mot Serbien så jag tror att det lag som håller sig mest kyligt vinner. Jag hoppas att det blir vi!
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån