Nyheter

Dam / 12 december 2018

Idéhn: "Ska göra allt för att ta oss till Paris"

Två gånger i EM har hon fått pris som matchens bästa spelare efter att ha knäckt både serbiskor och fransyskor. I kväll vill Filippa Idéhn vara med och fälla den ryska björnen.
– Vi kommer att göra allt vi kan för att ta oss till Paris, sen får vi hoppas att vi får hjälp på vägen, säger den svenska målvakten.

• • •

Efter att den franska landslagsmålvakten Cleopatre Darleux skadade fick Filippa Idéhn spela nonstop
i Brests mål de sista veckorna före EM. Idéhn kom till EM med starkt självförtroende efter flera fina insatser i såväl Champions League som i den franska ligan och har fortsatt på den inslagna vägen under EM-gruppspelet och huvudrundan i Nantes.
Hon har räddat flest skott av alla målvakter i EM (51), har en räddningsprocent på fina 36 och fick pris som matchens bästa spelare i både segermatchen mot Serbien och i den oavgjorda matchen mot regerande världsmästaren och hemmanationen Frankrike i söndags.
– Matchen mot Frankrike var vår bästa i turneringen, ändå var det en besvikelse efter matchen eftersom vi inte fick med oss båda poängen trots att ingen utom vi själva på förhand trodde att vi skulle kunna vinna matchen, säger Idéhn, som svarade för den ena kvalificerade räddningen efter den andra mot de franska världsstjärnorna.
– Det går alltid att titta tillbaka och känna att den bollen borde eller kunde jag ha tagit, men jag antar att även fransyskorna kollar tillbaka och ser saker som de hade kunnat göra annorlunda.
Någon räddning som var viktigare än de andra? 
– Det är svårt att ranka dem så, med facit i hand var alla viktiga för att få med oss en poäng. Men det var en period i andra halvleken när vi hade svårt att göra mål och då var det skönt att jag kunde rädda en del bollar, mycket tack vare grymt försvarsspel från vår sida. Och Dembeles avslut i slutsekunden var förstås viktig, det hade varit sjukt surt att åka på en förlust där.
Idéhn gör sitt sjätte – och hittills bästa – mästerskap för Sverige. Tidigare turneringar så har hon och Johanna Bundsen delat ganska jämlikt på speltiden, nu har det blivit mest speltid för Idéhn.
– Vi har alltid haft ett bra samarbete, både i Sävehof och i landslaget, och det är en trygghet för mig att känna hennes stöttning. Det är inte så att hon sitter på bänken och hoppas att det ska gå dåligt för mig så att hon får spela utan den som inte spelar stöttar hela tiden den som spelar. Funkar det inte för mig vet jag att hon kan kliva in och göra matchavgörande insatser.
Hur kommer det sig att det gått så bra för dig i turneringen? 
– Att jag fått mycket speltid i Brest under hösten har hjälpt till och man får alltid extra tändning av att spela för Sverige. Sen har jag ett oerhört bra försvar framför mig, utan det hade vi aldrig bara släppt 21 mål mot ett lag som Frankrike.
Om Frankrike var en tuff motståndare i söndags är Ryssland, som Sverige möter i dag, minst lika svår. Ryskorna, regerande olympiska mästare, har imponerat i turneringen och vunnit alla matcher, inklusive öppningskampen mot Frankrike och är redan semifinalklart.
– Förhoppningsvis slappar de av en liten bit och har fokuset på semifinalen som de ska spela på lördag. Oavsett så kommer det att bli en oerhört tuff match, men kan vi spela på samma nivå som vi gjorde mot Frankrike har vi en väldigt god chans. Vi har visat att vi kan spela jämnt med eller slå de bästa lagen i världen när det stämmer för oss. Sen är det mycket annat som ska klaffa för att vi ska kunna ta oss till semifinalspelet.
De tre bästa lagen i gruppen åker till Paris där ettan och tvåan spelar semifinal och trean match och femtepris på fredag. För att Sverige ska gå till semifinal krävs det att vi tar oss förbi Frankrike och Montenegro i tabellen. För att det ska vara möjligt får inte Montenegro ta poäng mot Danmark, Frankrike måste förlora mot Serbien och Sverige måste förutom att besegra Ryssland ta in tio mål på Frankrike (hamnar båda lagen på fem poäng avgör den totala målskillnaden).
FLEST RÄDDNINGAR I EM
Filippa Idéhn, Sverige, 51
Tess Wester, Nederländerna, 50
Marina Rajcic, Montenegro, 49
Katrine Lunde, Norge, 46
Anna Sedoykina, Ryssland, 46
HÖGST RÄDDNINGSPROCENT I EM
Yuliya Dumanska, Rumänien, 38
Amandine Leynaud, Frankrike, 37
Katrine Lunde, Norge, 37
Filippa Idéhn, Sverige, 36
Silje Solberg, Norge, 36
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån