Nyheter

Dam / 27 september 2017

"Jag får leva ut min handbollsfantasi"

Efter åtta år i Sävehof tog i somras hemmakära Loui Sand klivet ut i proffslivet. Västsverige byttes mot västra Frankrike, Partille byttes mot Brest.
– Jag trodde verkligen inte att jag skulle kunna trivas så bra utomlands, säger den 24-åriga bollartisten som var Sveriges bästa målskytt i de två VM-kvalmatcherna mot Makedonien i somras.

• • •

Erbjudanden hade funnits där i flera år, men tryggheten på hemmaplan var viktig. Proffslivet i utlandet fick helt enkelt vänta tills hon kände sig redo. Och det gjorde hon i våras när hon skrev på ett tvåårskontrakt med franska Brest.
Nu bor Loui Sand 30 sekunder från havet och stortrivs både på och utanför planen.
– Jag är verkligen jättenöjd med allt. Både handbollsmässigt och för mig själv så behövde jag ett miljöombyte och jag får jättemycket förtroende här. Tjejerna i laget har också hjälpt mig att trivas utanför, säger Sand.
– Jag får leva ut min handbollsfantasi. Jag får ha mycket boll, hela tiden vara delaktig i spelet, får gå in i banan, göra spelval. Då utvecklas man också som spelare. Vår tränare vill att de flesta avsluten ska komma från sexmetersspelarna eftersom skottprocenten är högst därifrån.
Brest är hittills obesegrat i ligan, mycket tack vare Loui som är lagets bästa målskytt. Och för första gången som senior är hon straffläggare.
– Jag har aldrig varit straffskytt tidigare, förutom som flickspelare. Men tränaren tror på mig och tycker att jag har bra teknik. Och jag tycker att jag ska kunna göra mål från sex meter om jag tränar varje dag.
Har du många varianter du går runt på? 
– Jag går mer på känsla, jag kan inte bestämma i förväg vad jag ska göra. Det blir som det blir. Jag försöker se ytorna och göra det bästa av situationen.
Vill du ta dem i landslaget också nu? 
– Nej, där har vi ju Bella (Gulldén) som är bäst i världen på det. Och så har vi många andra bra, som (NathalieHagman.
Nästa match för Sand, som spelat tre EM, ett OS och ett VM, Makedonien på torsdag. En motståndare som Loui på förhand inte kan så mycket om – trots att hon gjorde 13 mål på dem i VM-kvalet i somras.
– Gjorde jag? Jag kommer verkligen inte ihåg. Jag är dålig på sånt där. Men jag känner ju att det är ett lag vi ska besegra. Vi ska ta fyra poäng under veckan, det vill jag kunna säga utan att verka för kaxig.

DANIEL VANDOR

Foto: Bildbyrån