Nyheter

Dam / 28 november 2018

"Jättenöjd med den vecka vi har haft tillsammans"

Handbollslandslaget har i dag lämnat Trollhättan och åkt till Nantes och EM. På fredag ställs Sverige mot Danmark och förbundskaptenen Henrik Signell ser fram emot mästerskapet.

• • •

Spelschema, laguppställningar och fakta
Två landskamper mot Montenegro inför EM har betytt två förluster (28–30 och 30–32), men också mycket positivt att ta med sig inför premiären mot Danmark.
– Jag är jättenöjd med den vecka vi har haft tillsammans och tycker att vi har tagit oss framåt på många sätt. Vi har en del att förbättra från matcherna, men vi är också medvetna  vad det handlar om och vad vi behöver göra förbättra, säger förbundskaptenen Henrik Signell.
Skadeläget har ljusnat. Daniela Gustin har varit tillbaka i full träning, Johanna Bundsen spelade och imponerade mot Montenegro i söndags och Bella Gulldéns fot blir hela tiden bättre. Alla tre ska kunna gå för fullt i premiären om inget oförutsett inträffar.
– Jag har inte känt någon panik över de skador vi haft. Skador hör till handbollen och det är inte bara vi som är drabbade. Norge har också haft skadebekymmer och Danmark likaså och förmodligen de flesta länderna. Vår styrka sitter i det kollektiva och det finns hela tiden andra spelare som kan kliva fram.
En som har ått mycket speltid när Gulldén har suttit på bänken i de två matcherna är Carin Strömberg.
– För henne har de här matcherna och hennes speltid varit jättenyttiga. Hon har länge hamnat i en otacksam roll i skymundan av Bella, men har visat både i klubblaget och här i landslaget att hon kan axla en större roll. Och det är positivt att vi ändå har gjort 28 och 30 mål mot Montenegro som är känt för att inte släppa in så många mål.
Hur kommer ni att förbereda er inför matchen mot Danmark på fredag? 
– Vi landar i Nantes i kväll och kommer att ha teori då. Sedan har vi teori och träning i morgon och teori igen på matchdagen. Vi känner till dem bra och kommer att vara väl förberedda. Vi har en väldigt bra dialog i truppen, det är ju spelarna som vet hur det känns att möta dem ute på planen och många är med och bidrar på teoripassen. Sen tänker vi också använda vissa delar från VM-kvartsfinalen senast. Det har gått ett år, men vi kan ändå dra nytta av den matchen då spelartyperna inte förändras.
Signell går nu in i sitt fjärde mästerskap och känner ett större lugn och trygghet än tidigare.
– Mitt första mästerskap, OS i Rio, kastades jag nästan in i en månad innan, men jag har hela tiden blivit tryggare i min roll. Spelarna känner mig bättre och jag känner dem bättre och jag ser verkligen fram emot att EM ska dra igång.
Förutom Danmark på fredag (21.00) möter Sverige Serbien på söndag (18.00) och Polen på tisdag (18.00) i gruppspelet. De tre bästa lagen går vidare till huvudrundan som också spelas i Nantes.
– Serbien är otroligt individuellt skickliga och har fått till det som lag som. Vi både vann och förlorade mot dem i EM-kvalet och har väldigt stor respekt för dem.
– Polen förlorade vi mot i VM senast och de har blandat och gett i träningsmatcherna inför EM. De sitter på en väldigt hög kapacitet när de får till det.
Sverige har åkt till Nantes med 17 spelare, inklusive tredjemålvakten Jessica Ryde som är den som inte kommer att skrivas in i matchtruppen som består av 16 spelare. Hela truppen hittar du här. 
Text: Daniel Vandor
Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån