Nyheter

Dam / 21 september 2019

Johanna Bundsen väntar barn

Sverige får klara sig utan Johanna Bundsen i nästas veckas EM-kval och i VM senare i vinter. Målvakten är gravid och kommer inte att spela fler matcher innan födseln.

• • •

I går kväll vaktade Johanna Bundsen målet för Köpenhamn Håndbold och var 41-procentig när det blev storseger hemma mot Horsens. Någon mer match i år blir det inte för 28-åringen.

Men anledningen är av den goda sorten: Hon och pojkvännen Niklas ska bli föräldrar.

– Det är en häftig känsla och vi är förstås jätteglada. Går allt som det ska blir vi föräldrar i slutet av mars, vilket jag ser fram emot väldigt mycket, säger hon.

Därmed blir det inget spel i nästa veckas EM-kvalmatcher mot Nordmakedonien och Portugal eller i VM som avgörs i Japan med start 30 november.

– Det är klart att det är tråkigt att inte kunna spela handboll på ett tag, särskilt när det gått så bra i inledningen av säsongen. Kanske är graviditeten också anledningen till att det känts så bra. Jag tycker fortfarande att det är väldigt kul att spela handboll och känslan just nu är att jag vill tillbaka efter födseln.

Förbundskaptenen Henrik Signell gläds åt beskedet från Bundsen, även om han får ett målvaktsalternativ mindre inför vinterns mästerskap och eventuella OS-kval.

– Att få vara med i VM är en häftig upplevelse, men det finns ingenting som slår att bli förälder. Jag är förstås jätteglad för Johannas skull även om vi tappar en toppmålvakt. Förhoppningsvis får vi se henne i landslaget i kommande mästerskap

De senaste åren har spelare som Anna-Maria Johansson, Ulrika Toft Hansen och Linn Blohm kommit tillbaka till landslaget och spelat mästerskap för Sverige efter att ha fött barn och tidigare i år blev landslagsspelarna Bella Gulldén och Johanna Westberg mammor. Båda har uttalat att de vill vara med och slåss om en plats i den svenska VM-truppen.

Martina Thörn, som till vardags spelar i danska Århus, tar nu plats i den trupp på 19 spelare som samlas i Nyköping på måndag. Det blir hennes första landslagssamling sedan hösten 2017. Hon kompletterar Filippa Idéhn och Jessica Ryde på målvaktspositionen.

Svenska truppen till EM-kvalet nästa vecka

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån