Nyheter

Dam / 30 november 2018

Johanna Westberg väntar barn: ”Vi är otroligt glada"

När Sverige i kväll springer in i XXL Arena i Nantes för att möta Danmark i EM-premiären är det utan Johanna Westberg. Nu kan den 28-åriga vänsternian gå ut med anledningen till frånvaron – hon är gravid.

• • •

Johanna Westberg fick sitt stora genombrott i landslaget förra året där hon var med och förde Sverige till första VM-semifinalen någonsin och hon var given när Henrik Signell för fyra veckor sedan presenterade sin EM-trupp.
Förra måndagen, dagen innan truppen samlades, stod det dock klart att hon tvingades lämna återbud till turneringen. Personliga skäl var anledningen då hon inte kunde gå in mer detaljerat vid den tidpunkten.
Nu kan hon det – och det är en positiv sådan. Hon och sambon Alexander Nilsson ska bli föräldrar i vår.
– Det har förstås varit väldigt jobbigt att inte kunna säga något till tjejerna i laget eller till andra som undrat hur jag mått, men vi ville vänta på vårt första ultraljud för att se att allt såg bra ut innan vi gick ut med anledning. Och allt såg bra ut, så jag och min sambo är otroligt glada och ser fram emot våren, säger 28-åringen som följt Sverige på distans under EM-uppladdningen.
– Det har varit kul att följa laget under uppladdningen, samtidigt som det varit väldigt speciellt då jag gärna hade velat vara med. Jag hade en dialog med Henrik Signell ganska tidigt om att jag var tveksam till deltagande, så jag har haft tid att kunna förbereda mig på det. Ändå kändes det väldigt konstigt att inte vara på plats när laget samlades i Trollhättan.
Westberg har varit en av danska ligans bästa spelare den här säsongen och toppas skytteligan med 95 fullträffar på 14 matcher för sitt Nykøbing Falster. Hon ligger dessutom fyra i MEP-ligan och femma i assistligan.
– Jag är väldigt nöjd med hela förra säsongen och känner att jag tog vid där jag slutade. Det som jag har förbättrat under hösten är att jag hittat en jämnare nivå. Jag har nog samma högstanivå men däremot har jag höjt min lägstanivå. Jag har en stor roll i klubblaget och spelet vi spelar passar mig bra, både för att skapa rum för mig själv men också för att sätta andra i lägen, så jag är otroligt nöjd med min höstsäsong och hoppas verkligen att jag kan komma tillbaka till samma nivå efter graviditeten.
– För det är mitt mål, att komma tillbaka till spel i klubblaget efter sommaren och komma tillbaka till spel i landslaget till VM i Japan 2019.
Hur tror du att det går i kvällens EM-premiär mot Danmark? 
– Både Danmark och Sverige har haft lite problem på skadefronten inför mästerskapet, men jag tror och hoppas att Sveriges snabba kontringsspel och andrafasstryck kan bli lite för svårt för Danmark. Målvaktsspelet plus trycket i andrafas blir nyckeln i matchen, så därför ser jag Sverige som favoriter inför den matchen.
Text: Daniel Vandor
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån