Nyheter

Dam / 1 april 2020

Johanna Wiberg blir assisterande förbundskapten

Åtta år efter OS i London, då den aktiva karriären avslutades, är den tidigare lagkaptenen Johanna Wiberg tillbaka i damlandslaget. Hon är klar som assisterande förbundskapten till Tomas Axnér från och med i sommar. 

– Det här känns så inspirerande och det är med stor glädje jag hoppar på uppdraget, säger 36-åringen. 

145 A-landskamper under elva år, två OS, två VM, två EM, två SM-guld och proffsspel i Fredrikshamn, Ålborg och FC Köpenhamn – det är några av de saker som Johanna Wiberg hann med under sin aktiva karriär.

OS i London blev hennes farväl till elithandbollen som spelare, men sporten har hon inte släppt. Hon arbetade som expert för såväl SVT som TV4 under några år, har tränat distriktslag i Skåne, varit assisterande tränare i Lugis damlag och arbetar sedan fem år tillbaka på Polhemsskolan i Lund.

Nu tar hon klivet in i den internationella topphandbollen igen, som assisterande förbundskapten för damlaget som siktar på EM-spel i Danmark och Norge i vinter och OS i Tokyo nästa sommar. Där kommer hon att arbeta tillsammans med blivande förbundskaptenen Tomas Axnér.

– Det är självklart jätteroligt. Jag har aldrig släppt intresset för handboll även om jag följt landslaget mer på distans de senaste åren när familjelivet och jobbet tagit sin tid. Nu ska jag in i hetluften igen och det känns otroligt inspirerande.

Vad är det för skillnad på landslaget i dag och när du spelade i det? 

– Framför allt är det ett betydligt stabilare landslaget i dag. På min tid, särskilt i början, var det inte självklart att vi skulle kvalificera oss för mästerskapen, nu är Sverige där år efter år. Det är en stabil grund att stå på, säger Wiberg som var lagkapten när Sverige 2010 tog EM-silver – den första svenska seniormedaljen någonsin på damsidan.

Under de sista fyra åren i landslaget bar hon nämligen lagkaptensbindeln, som sedan Sabina Jacobsen tog över och fortfarande bär. Även spelare som Bella Gulldén, Jamina Roberts och Nathalie Hagman slog sig in i landslaget under Wibergs tid, annars är det många nya namn.

– Det har pågått och pågår en generationsväxling och jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Tomas. Vi vill utveckla en ledarskapsfilosofi som vi kan gå med spelarna på. Tomas är väldigt duktig på att arbeta med det tekniska och att peta i de små detaljerna, medan tanken är att jag ska se mer på helheten. Jag kommer in med en stor erfarenhet och kunskap om hur det är att vara spelare under samlingar och mästerskap och med en förståelse för hur allting runtomkring fungerar. Jag tror att det perspektivet är oerhört viktigt och det ska bli oerhört kul att vara med på den här resan och slåss om vinna nya medaljer till Sverige.

Hanna Fogelström, landslagsansvarig:

– Med den internationella erfarenhet som spelare och lagkapten för landslaget vet Johanna vad som krävs både på och utanför planen. Hon har också viktig erfarenhet från rollen som assisterande tränare i SHE. Johanna är en naturlig ledare och besitter mycket kunskap inom handbollen. Tillsammans med Tomas Axnér ska hon fortsätta det fina arbete och den utveckling som gjorts de senaste åren och förankra Sverige än mer i den absoluta världstoppen.

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg Mattisson