fbpx

Nyheter

Dam / 18 juni 2020

Klart med Sveriges EM-motståndare

De svenska damerna inleder EM i Fredrikshamn i december och i dag blev gruppmotståndarna klara. Sverige ställs mot Ryssland, Spanien och Tjeckien. 

– Vi har slagit alla de här länderna de senaste åren och kan göra det igen, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen. 

Tomas Axnérs första tävlingsmatch som förbundskapten för det svenska damlandslaget i handboll bliri början av december. Vid en ceremoni i den österrikiska huvudstaden Wien i dag lottades de 16 EM-klara nationerna in i fyra grupper.

Sedan tidigare stod det klart att Sverige kommer att spela gruppspelet i Arena Nord i Fredrikshamn, men nu är det också klart vilka vi ställs mot.

Sverige fanns i andra seedningsgruppen och lottades mot förstaseedade Ryssland, tredjeseedade Spanien och fjärdeseedade Tjeckien.

– Det är bara bra lag med i ett EM-slutspel, så vi visste ju redan att det kommer att bli ett tufft gruppspel oavsett lottning. Vi vill gå långt i turneringen och då behöver vi få med oss så många poäng som möjligt från gruppspelet för att ge oss bra förutsättningar att spela om semifinalplatserna, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen som längtar efter mästerskapet.

– För personlig del ska det blir extra kul eftersom jag missade VM i Japan på grund av skada, men jag kan nog tala för alla när jag säger att vi har saknat att spela handboll efter att säsongen tog slut så plötsligt på grund av coronan. Det ska också bli kul att spela i Fredrikshamn dit jag hoppas att många svenskar tar sig och skapar en hemmaplansatmosfär för oss.

Tomas Axnér kommer att ha två landskamper på sig i början av oktober (datum, spelplatser och motstånd blir klart de kommande veckorna) innan EM-truppen ska tas ut.

– Det är inte någon grupp som är vidare lätt. Det blir tufft om man tittar på resultaten från det senaste mästerskapet där vi har både tvåan och trean från VM i vår grupp.

– Ryssland är ett komplett lag, jag tycker att det är det bästa handbollslaget i världen tillsammans med Norge när de har alla spelare tillgängliga. Jag ser egentligen inga svagheter hos dem och det är en fördel att de har så många spelare och förbundskaptenen i samma klubblag (Rostov-Don) och därmed kan bygga ett lag under lång tid.

– Spanien fick till en fullträff i senaste VM, men jag tycker inte att vi behöver springa och gömma oss för dem. Vi har alla möjligheter att slå dem. Tjeckien fick vi inte möta nu i kvalet, men det är ett lag som varit på uppgång på slutet och är också en bra motståndare.

Sverige inleder mot Tjeckien den 3 december och möter sedan Spanien den 5 december och avslutar gruppspelet mot Ryssland den 7 december.

EM 2020

Datum: 3–20 december 2020
Värdnationer: Danmark och Norge
Gruppspel: Herning, Fredrikshamn och Trondheim
Huvudrunda: Herning och Stavanger
Finalspel: Oslo
Deltagande lag: 16

GRUPPER

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien
Grupp B (Fredrikshamn): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien
Grupp C (Trondheim): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien
Grupp D (Trondheim): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen
De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan där A och B slås ihop i Herning och C och D i Stavanger. Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal och treorna spelar match om femteplats.

SPELSCHEMA

3 december: Sverige–Tjeckien, Ryssland–Spanien
5 december: Spanien–Sverige, Tjeckien–Ryssland
7 december: Ryssland–Sverige, Spanien–Tjeckien
Matchtiderna är ännu inte fastställda

SVERIGES HISTORIK MOT GRUPPMOTSTÅNDARNA

Ryssland: 24 matcher, 7 segrar, 1 oavgjord, 16 förluster, målskillnad 597–675
Senaste möte: Förlust 22–30 i VM 2019
Spanien: 25 matcher, 14 segrar, 4 oavgjorda, 7 förluster, målskillnad 541–498
Senaste möte: Oavgjort, 28–28, i VM 2019
Tjeckien: 21 matcher, 20 segrar, 1 oavgjord, 0 förluster, målskillnad 557–468
Senaste möte: Seger med 36–32 i VM 2017

SVERIGES FACIT I EM

1994: Sjua
1996: Åtta
2002: 15:e
2004: 14:e
2006: Sexa
2008: Nia
2010: Silver
2012: Åtta
2014: Brons
2016: Åtta
2018: Sexa

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån