Nyheter

Dam / 13 juni 2017

Lagerquist: "Alltid kämpat för en plats i landslaget"

Det har varit den mest händelserika säsongen i Anna Lagerquists handbollsliv. Nu återstår bara en uppgift – att kvala in till VM i Tyskland. ”Vi har ett väldigt skönt utgångsläge”, säger 23-åringen inför sista matchen före semestern.

• • •

När den svenska truppen till EM på hemmaplan i vintras togs ut hade Anna Lagerquist bara en fem år gammal träningslandskamp på meritlistan. Ett drygt halvår senare är hon given i landslaget och har blivit en publikfavorit med sitt ettriga och uppoffrande försvarsspel.
I lördags, när Sverige besegrade Makedonien med elva måls marginal i Skopje, startade Lagerquist såväl framåt som bakåt och hon gjorde även matchens första mål.
– Det har varit en häftig säsong där det har hänt väldigt mycket. Jag är bara jätteglad att jag har fått chansen. Jag har alltid kämpat för en landslagsplats, men trodde kanske inte att den skulle komma den här säsongen, säger hon.
Hur känns det nu när du spelat in dig i landslaget?
– Det är oerhört roligt och ger mig oerhört mycket motivation att kriga för att behålla platsen.
Har du känt någon frustration att inte fått chansen tidigare?
– Nej, frustation är inte rätt ord. Jag har alltid önskat att varit med och är jätteglad att jag är det nu.
Det är inte bara i landslaget som Lagerquist har lyckats den här säsongen. När SHE-säsongen summerades och tränarna och mediarepresentanterna sagt sitt så blev Lagerquist den stora vinnaren när de individuella priserna. Hon utsågs till säsongens bästa mittsexa, säsongens bästa försvarsspelare och säsongens mest värdefulla spelare.
– Det är klart att man blir glad när man får sådana priser, det betyder mycket mycket för mig. Men jag hade hellre avslutat med att få spela SM-final med Lugi och fått chansen att vinna guld. Det var en besvikelse att vi inte lyckades.
I stället tappade Lugi serieledningen i den nästa sista omgången och fick sedan respass i semifinalen av den blivande mästaren H65 Höör.
– Vi fick ihop det väldigt bra i serien, sedan stämde det inte i de avslutande matcherna mot H65. De var tyvärr för bra för oss då. Men jag är otroligt glad för de år jag har haft i Lugi.
Inget guld och inget Champions League-spel i höst för Lugi – men väl för Annas nya klubb Nykøbing Falster HK som skrällde rejält i det danska slutspelet. Så även om det bara blir en flytt på fyra mil från Lund till Köpenhamn så kommer det att bli skilda världar på andra sätt.
– Det är riktigt häftigt. Det blev verkligen en bonus för mig att de gick och vann så att vi får spela i Champions League. Det blir nytt land, nytt lag och jag hoppas att jag kommer att fortsätta att utvecklas.
Vad känner du att du utvecklat mest den här säsongen?
– Det mesta, faktiskt. Vi har ju spelat mycket utgrupperat med Lugi, så i landslaget har jag fått utveckla mitt 6–0-spel. Jag har blivit mycket tryggare där. Sen tycker jag att det även har gått bättre anfallsmässigt.
Och EM-spelet i vintras gav mersmak. Lagerquist spelar gärna fler mästerskap, som VM i Tyskland i december. I kväll kan biljetten dit säkras. Segraren i dubbelmötet med Makedonien går dit och Sverige har ett utmärkt utgångsläge efter storsegern i lördags.
– Vi är inte klara, men vi har ett riktigt bra läge. De kommer förstås att göra allt för att ta den lilla chans de har, så det gäller att vi spelar avslappnat och gör det vi är bra på.
Vad var det som avgjorde i lördags?
– Att vi var taktiskt förberedda och spelade bra. Vi var beredda på att det skulle vara jämnt i början, att de skulle förstöra vårt flyt, men vi hade tålamod och anpassade oss efter de situationer som dök upp.
Inte ens strömavbrottet i andra halvleken, som stoppade matchen i över en kvart, fick någon negativ effekt på det svenska spelet.
– Jag tycker inte det störde vårt fokus. Vi fick lite mer vila än vi hade trott, men det vara bara att försöka hålla sig varm och fokuserad och när det väl drog igång igen var vi med.
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån