Nyheter

Dam / 4 november 2022

Linn Blohm: “Är något speciellt med EM”

Linn Blohm inleder i kväll sitt sjätte Europamästerskap med Sverige. Med erfarenhet av tidigare EM vet mittsexan mycket väl vad som gäller när Europas 16 bästa landslag samlas för att tävla om medaljerna.

– Alla lag är otroligt bra. Det gäller att vara med från början i varenda match, säger Blohm.

Efter åtta landskamper  i år av kval- och träningskaraktär är det äntligen dags igen för Sveriges handbollsdamer att mäta sina krafter i ett mästerskap. Senast i VM 2021 räckte det blågula kollektivet till en femteplats.

Enligt Linn Blohm har laget under det gångna året samlat på sig mycket rutin, vilket blir nödvändigt om de ska lyckas nå en topplacering i EM.

– I den avgörande matchen mot Frankrike i VM förra året förstod jag att det var svårt för vissa spelare att känna sig avslappnade. Men nu har alla spelare fått ännu mer förtroende och alla har en större tro på spelet. Jag tror alla känner att de kan bidra och göra det de vill på plan, utan att vara rädd för att bli utbytt, säger linjespelaren som har Gustavsbergs IF som moderklubb men ungerska Györ som nuvarande klubbadress.

Under hösten i Györ har Linn Blohm gjort 25 mål på sex matcher i EHF Champions League, vilket är flest av alla svenska spelare i turneringen. I EM-truppen är det endast Blohm, Jenny Carlson, Evelina Eriksson och Jamina Roberts som spelar Champions League.

– Jag har haft en bra säsong hittills i klubblaget. Eftersom mästerskapet ligger tidigare nu har man mer energi i kroppen. Jag har en väldigt bra känsla inför EM, berättar Blohm.

Serbien utgör premiärmotståndet i slovenska Celje på fredag kväll. För Sverige blir det en utmaning att få igång kontringsspelet och de höga tempot.

– Det är det som har varit vår största svaghet. Vi kan bli lite ivriga mot lag som gillar att dra ner tempot. Det är ganska jobbigt när man spelar mot anfall som går upp och man tvingas stå och vänta på dem. Det blir viktigt att vi höjer varandra i försvarsspelet och håller fokus hela tiden, fortsätter Blohm som vet vilka anfallshot Serbien kommer med:

– De har en vänsternia (Jovana Stojilkovic) och en högernia (Jelena Lavko) som har stora roller. De kommer skjuta på oss. Vi behöver smälla på dem och jobba runt deras stora mittsexor. Sen är de likt många andra landslag härifrån duktiga på små avtal. Men jag tror deras skytte kommer vara en stor avgörande faktor i matchen, fortsätter Blohm som har spelat med flera av de serbiska spelarna i det rumänska klubblaget Baia Mare.

Är EM roligare att spela än VM?

– Det som är kul med VM är att man möter lag som man aldrig har mött innan. Men det är något speciellt med EM. Det finns personer i alla lag som man har någon kontakt med. Sen är alla lag otroligt bra. Det gäller att vara med från början i varenda match.

I söndagens EM-genrep i Karlskrona spelade Sverige oavgjort mot Tjeckien i Karlskrona. Enligt Blohm var det en bra genomkörare inför det som komma skall.

– Det var jätteviktigt för oss att få en match där vi behövde kämpa oss tillbaka. Vi vill inte hamna i en sådan situation igen där vi behöver hämta ikapp ett underläge. Vi kommer vara fullt fokuserade från start. Det kommer naturligt att alla är taggade.

Text: Olof Thyrelius Ericson 
Foto: Suvad Mrkonjic