Nyheter

Dam / 22 mars 2019

Lundström: ”Ryssland krigar alltid in i det sista"

Hon har varit bofast i landslaget sedan debuten för ett år sedan. Nu talar mycket för att Mathilda Lundström får en ännu större roll.
– Det handlar om att bygga förtroende och visa vad jag kan, att jag vill ta en plats, säger högersexan från Skuru.

• • •

Med Daniela Gustin borta på grund av en korsbandsskada är det Mathilda Lundström och Emma Fernis som i kväll och i morgon bildar högersexpar mot Ryssland. Därmed återförenas duon för första gången sedan de spelade tillsammans i Spårvägen för fyra år sedan.
– Hon är en väldigt stabil spelare som är säker i läget och bra bakåt, säger Lundström om Fernis som hon de senaste åren mött i SHE när Sävehof och Skuru har gjort upp.
Efter landslagsdebuten i EM-kvalet mot Serbien i mars förra året har Mathilda Lundström varit den enda som varit med under samtliga A-landslagssamlingar sedan dess och även om om det inte blev så mycket speltid så är hon tacksam för de erfarenheter som mästerskapet gav.
– Att få uppleva mitt första mästerskap är något jag värderar högt och det har förstås gett mig mersmak. Jag fick lära mig mycket från duktiga spelare som hjälpt mig att utvecklas, säger hon.
Det var i matcherna mot blivande hemmanationen och blivande europamästaren Frankrike och i placeringsmatchen mot Norge som Lundström fick speltid.
– Där ställdes jag mot otroligt skickliga spelare som ständigt satte mig på prov. Det gäller att gå in och göra det bästa man kan i de situationerna och klara av man-man-kamperna.
Matchen mellan Frankrike och Norge ställdes Sverige mot Ryssland. I den matchen blev Lundström kvar på bänken då Nathalie Hagman klev ner på kanten och gjorde mål efter mål efter mål. 17 stycken blev det – nytt svenskt landslagsrekord.
– Det är det jag minns från den matchen, att “Hagge” var så otroligt bra.
I kväll i Eskilstuna och i morgon i Norrköping väntar nya matcher mot Ryssland och Lundström kommer att få rejält med speltid av förbundskaptenen Henrik Signell.
– Det blir två väldigt tuffa matcher. Ryssland är ett lag som har stora spelare som alltid krigar in i det sista. Och även om de har ett ungt lag så är de väldigt rutinerade. För oss handlar mycket om att få ihop det med de nya spelare vi har i laget och köra på de värderingar som vi har pratat om.
Hur har träningarna i veckan varit?
– Bra, även om det kanske var lite passivt i början. Det handlar om att lära känna varandra, bli mer aggressiva och ta initiativ. Spelarna som kommer in har ju bra spelsinne och de första av oss har liknande rörelsemönster så jag tycker ändå att det har funkat bra, säger Lundström, som nyligen skrev på ett nytt ettårskontrakt med Skuru.
Där kan hon kombinera SHE spel med civilingenjörsstudierna (medicinsk teknik) på KTH.
– I Skuru har jag förutsättningarna för att kunna utvecklas ännu mer och jag får stort förtroende, så det kändes rätt att stanna och jag kan fortsätta att plugga.
Skuru vann som bekant SHE efter att ha vunnit de avslutande 21 matcherna i serien och går nästa vecka in i slutspelet mot Kungälv.
– Förstaplatsen i serien var vara ett delmål i det stora målet. Vi har satsat för att nå guldet, säger hon.
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån