Nyheter

Dam / 30 november 2018

Lundström utsedd till Månadens spelare i SHE

Månadens spelare i SHE i den grönvita tröjan – mästerskapsdebutant i kväll i den svenska gulblå tröjan. November har varit en väldigt ljus månad för Skurus Mathilda Lundström.

• • •

Mathilda Lundström är en av tre spelare från SHE som spelar EM i Frankrike, som för svensk del inleds mot Danmark i kväll. Hon debuterade mot Serbien i EM-kvalet i mars och är den i truppen som har spelat flest A-landskamper i år – elva stycken – då hon också var med under sommarturnén till Sydkorea.
– Jag har fått väldigt bra möjligheter att visa upp mig och jag kämpar för att behålla platsen. Bara för att jag varit med mycket i år betyder det inte att min plats är skriven i sten. Jag tycker att jag hittat min roll i laget och alla har accepterat mig för den jag är.
– Jag försöker njuta av att vara med och det kommer verkligen att bli häftigt att spela EM-premiär. Det tryck som vi haft i våra hemmalandskamper och som kommer att finnas i EM finns inte i SHE.
Hur är dina förhoppningar och förväntningar inför EM?
– Får jag speltid ska jag visa att jag är värd den och jag kommer hela tiden att göra vad jag kan för att få spela.
Vad säger du om gruppen med Danmark, Serbien och Polen?
– En jättetuff grupp där vi måste jobba för det varje minut. Allting måste klaffa i stora delar av matcherna för att vi ska kunna gå vidare, men jag tror verkligen att vi kan göra det.
EM-premiären startar klockan 21.00 och sänds på TV3 (sändningen startar 20.00).
Samma dag som premiären spelas står det också klart att Lundström har utsetts till Månadens spelare i SHE i november efter fina insatser, framför allt i sista matchen inför EM där hon svarade för åtta mål när Önnered till slut besegrades med 29–25 i Ulricehamn.
– Jag fick mycket speltid den matchen och mina lagkamrater skapade väldigt fina lägen för mig, så det var bara att ta dem. Det var en tuff match där de var med väldigt länge innan vi till slut drog det längsta strået, säger hon ödmjukt.
Hur upplever du att din roll har förändrats till den här säsongen?
– Jag har blivit en av de mer erfarna spelarna och med det fått ta ett större ansvar. Framför allt bakåt jobbar jag med att vara ettrig och hjälpa de andra, sedan får jag ta lägena de andra skapar åt mig framåt.
Skuruspelarna har inte hymlat med om att de gärna skulle vilja spela en SM-final i vår och spelet under hösten har också visat att laget har kapacitet att infria de högt ställda egna förväntningarna.
Efter att ha förlorat premiären med uddamålet mot seriefavoriten H65 Höör har Skuru gått rent i ligan och ligger tvåa under EM-uppehållet.
– Vi är vassa i år och final är absolut målet även om vägen dit är lång och tuff. Vi har fått en bra start på säsongen och kan förhoppningsvis göra en ännu bättre andra halva. Vi har i princip samma lag i år och har kunnat spela ihop oss bra, säger högersexan Lundström.
 
Text: Daniel Vandor
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån