Nyheter

Dam / 22 november 2017

Målvaktstalangerna på träning med A-landslaget

Tre talangfulla målvakter har i två dagar fått möjlighet att träna med A-landslaget i samband med VM-uppladdningen – Irma Schjött (VästeråsIrsta), Rebecca Nilsson (Skuru) och Josefine Hultberg Dahlgren (Spårvägen).

• • •

Thomas Forsberg, till vardags målvaktstränare för Ricoh i Handbollsligan och Skuru i SHE, tog för ett och ett halvt år sedan över talangutvecklingen på målvaktssidan på uppdrag av Svenska Handbollförbundet efter Janne Ekman.

Förutom ovan nämnda målvakter ingår Redbergslids Tobias Thulin i projektet och får regelbunden uppföljning med Forsberg.

– Jag försöker träffa de här målvakterna en gång i månaden, men jag har regelbunden kontakt med dem och deras målvaktstränare utöver det och jag sitter och klipper deras matcher och diskuterar med dem, säger Forsberg.

– Målet är att utbilda dem och få dem att förstå vad målvaktsspelet handlar om, hur övningarna de gör utvecklar dem. Då kan de lättare gå in och äga sin träning i klubblagen.

Med nyfikenhet och datorkunskap har han satt upp ett system så att han kan kommunicera med målvakterna och målvaktstränarna på distans under träningspassen. Han har bland annat tagit fram ett pannband med hörselsnäcka som målvakten kan ha samtidigt som Forsberg följer träningen på distans.

– Det är kul att vara med i projektet och kunna kommunicera med Thomas på träningarna trots att vi är på olika platser fysiskt. Han kan se allting jag gör och coacha mig direkt eller genom min målvaktstränare i klubben, säger Irma Schjött.

Tre pass har det blivit tillsammans med A-landslaget för Schjött, Rebecca Nilsson och Josefine Hultberg Dahlgren. Alla tre är sedan i höstas nya i projektet och har ersatt Jessica Ryde och Hanna Daglund, som båda lämnade SHE för proffslivet i Danmark inför säsongen.

– Det var roligt få chansen att vara med och det har varit oerhört lärorik. Allting får snabbare, skotten är hårdare och spelarna är mer placeringssäkra, å andra sidan får man mer hjälp av försvaret också, säger Hultberg Dahlgren, som fyllde 17 år så sent som för två veckor sedan.

Janne Ekman, som startade projektet för fyra år sedan är nejd med utvecklingen.

– Till en början handlade det om att stötta målvakterna i A-landslaget, sedan de som stod på gränsen. Det som är glädjande är att projektet har utvecklats och att det nu jobbas med unga målvakter i ett tidigare skede av sina karriärer.

Text: Daniel Vandor
Foto: Martin Norrbom

Bilden: A-landslagets målvakter Filippa Idéhn och Johanna Bundsen på en var sin sida om trion Josefine Hultberg-Dahlgren, Rebecca Nilsson och Irma Schjött.