Nyheter

Dam / 8 december 2021

VM med Mässing, del 4

Huvudrundan är här och Mikaela Mässing ser fram emot allt fler prestigemöten. I den fjärde delen av “VM med Mässing” analyserar hon vad som gick snett mot Nederländerna och hur Sveriges väg till kvartsfinal ser ut. 

Efter tisdagens oavgjorda resultat mellan Sverige och Nederländerna innebär det att båda tar med sig tre poäng in i huvudrundan. Där väntar matcher mot Norge, Rumänien och Kazakstan.

– Det viktigaste nu är att Sverige håller tätt bakåt och gör många mål framåt. Det kanske låter basalt och klyschigt men det finns en möjlighet att det blir målskillnadsaffär med Nederländerna. Då kan vi inte förlora mot Norge med 17 bollar som vi gjorde i OS. Det funkar inte, säger Mikaela Mässing.

Under torsdagen möter Nederländerna Rumänien medan Sverige möter Kazakstan. Föga förvånande håller Mässing en tumme för sina kompisar i det rumänska laget.

– Jag känner en fyra-fem stycken där. Självklart får vi hålla en tumme på dem i deras match mot Nederländerna. Men vår egna match mot Rumänien kan mycket väl bli jämn. Den blir otroligt viktig för oss också.

Sverige hade länge ledningen mot Nederländerna. Vad gick snett?

– Jag tycker nederländskorna var bra i försvar och stressade de svenska tjejerna. Trots att vi ledde matchen var det vi som blev stressade. Men det var många faktorer bakom tappet. Bland annat de tekniska felen. Sen skulle vi haft bättre på koll på Diana Housheer i andra halvlek.

De tekniska felen skapade en ond spiral som snabbt ledde till baklängesmål och ännu större stress. Vad hade krävts för att bryta mönstret där och då?

– Att någon kliver fram och visar sig lugn inför uppgiften. Jag tycker det saknades lite igår. Jamina (Roberts) visade absolut vägen men det krävs fler som gör det. Jag tycker en sådan som “Linkan” (Emma Lindqvist) kunde klivit fram mer. Hon är otroligt passningssäker och stabil.

Vad säger det om svensk damhandboll att vi grämer oss över ett oavgjort resultat mot regerande världsmästarna?

– Att den är otroligt het. Det måste man säga. Vi gör det otroligt bra och ett kryss är bra. Men med tanke på hur matchen såg ut hade man önskat mer.

Vad har du sett i övrigt från måndag och tisdag kväll?

– Jag har väl sett det mesta i resultatväg. Jag tycker måndagen bjöd på två härliga matcher i grupp E, mellan Tjeckien och Slovakien samt Tyskland och Ungern. Det var två tajta matcher med skön nerv.

Danmark, Spanien, Brasilien, Norge, Frankrike, Tyskland och Ryska Handbollförbundets lag gick vidare till huvudrundan med full pott. Kan man redan räkna dem som kvartsfinalslag?

– Nja, inte helt. Kanske vissa av dem. Men med tanke på hur det har sett ut i exempelvis Spaniens grupp så kan huvudrundan bli en otäck överraskning för dem. Det är inte bara en fördel att hamna i en sådan lätt grupp.

Mässings VM-spaning:

– Japan tar med sig två poäng i huvudrundan, även om man inte ska dra för stora växlar av deras seger mot Kroatien som saknade sin storstjärna Camila Micijevic. Men jag tycker det är starkt jobbat av Japan och jag lyfter ett varningens finger för dem när de möter hemmanationen Spanien ikväll (onsdag). All press ligger på spanjorskorna!

Tabeller, resultat och spelschema

Text: Olof Thyrelius Ericson