Nyheter

Dam / 21 mars 2019

Nathalie Hagman: "Plötsligt lossnade allt"

17 mål och ett magiska assist på det – Nathalie Hagman firade tidig julafton när Sverige mötte Ryssland i EM för tre månader sedan.
– Såna matcher har man nog inte så många gånger i karriären, säger den svenska måltjuven.

• • •

Med Bella Gulldén borta är Nathalie Hagman den av dagens landslagsspelare som gjort flest mål i den blågula tröjan. 422 stycken har hon levererat på de 136 landskamper hon spelat, ett snitt på över tre mål per match. Hagman är Sveriges nionde främsta målskytt genom tiderna.
17 av målen kom mot Ryssland i den avslutande matchen i huvudrundan i EM i Nantes i december. Sveriges dröm om semifinal skulle leva om det blev seger – och det blev det.
– Även om de var klara för semifinal innan vår match startade de ändå upp med förstauppställningen och vi gjorde en av våra bästa halvlekar och ledde i halvtid. Sedan kunde vi dra ifrån i andra halvleken när de gick runt på fler spelare, minns Hagman.
18–17 i halvtid blev 39–30, men då Frankrike senare på kvällen vann sin match blev det ändå ingen svensk semifinalplats, men väl en match om femteplatsen under finalhelgen i Paris.
Mest anmärkningsvärt i matchen var Hagmans målshow. Hela 17 fullträffar blev det på 18 skott, flest mål någonsin av en spelare i en EM-match på damsidan. Det var också svenskt målrekord i en landskamp då hon passerade Sebastian Seiferts tidigare rekord på 15 mål från 2005.
Vem som hade det tidigare målrekordet på damsidan? Hagman själv. Två gånger om dessutom efter att ha gjort 14 mål både mot Kuba i VM 2015 och mot Nederländerna i OS 2016.
– Jag har alltid älskat att göra mål, men hade nog aldrig kunnat drömma om att göra 17 mål i en viktig VM-match mot ett så bra lag som Ryssland. Jag hade haft det tungt tidigare i turneringen, men plötsligt lossnade allt och jag fick bra utspel, kunde sticka på kontringar och hittade självförtroendet, säger Hagman som också levererade två magiska assist under matchen (se en av dem i klippet under).
Kan vi räkna med nya målshower mot Ryssland i Eskilstuna i morgon och Norrköping på lördag? 
– Det blir nog tufft att göra 17 igen, till och med totalt i båda matcherna, men samtidigt är inte det viktiga att jag gör många mål. Det är bättre att vi tillsammans gör många mål och visar att det inte var en engångsföreteelse att vi slog Ryssland. Förra gången var det mig det lossnade för, nu kanske det är någon annan som kommer in i stimmet.
FLEST MÅL FöR SVERIGE I EN LANDSKAMP 
17: Nathalie Hagman mot Ryssland (EM, 2018)
15: Sebastian Seifert mot Norge (2005)
14: Nathalie Hagman mot Kuba (VM, 2015)
14: Nathalie Hagman mot Nederländerna (OS, 2016)
14: Pierre Hammarstrand mot Algeriet (2002)
13: Erik Hajas mot Egypten (VM, 1995)
SVERIGE–RYSSLAND
22 mars:
Stiga Sports Arena, Eskilstuna (20.00)  Biljetter
23 mars: Himmelstalundshallen, Norrköping (16.00) Biljetter
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån