Nyheter

Dam / 25 september 2018

Nina Dano: "Stor och fin möjlighet"

Utöver den ordinarie svenska truppen som i dag åker till Island är ytterligare fem spelare med. Kvintetten ingår i ett talangprojekt som leds av förbundskaptenen Henrik Signell och kommer framöver att vara med på utvalda samlingar med A-landslaget framöver.

• • •

Hannah Scheuer Larsson (Skuru IK), Malin Sandberg (Önnereds HK), Nina Dano (bilden, IK Sävehof), Isabelle Andersson (Skuru IK) och Cornelia Dahlström (Skuru IK) är de fem spelarna som den här veckan får chansen att åka till Island med damlandslaget.
Ytterligare en spelare ingår i talangprojektet, H65 Höörs Alma Skretting, som dock är skadad för tillfället.
Samtliga har varit tongivande i U-landslaget och Sandberg, Dano, Andersson och Dahlström var med och ledde Sverige till semifinal i U18-VM i somras.
Spelarna ingår inte i matchtruppen på Island, men kommer att bo och träna A-landslaget.
18-åriga högernian Nina Dano som i somras bytte från Torslanda HK till svenska mästaren IK Sävehof, är förväntansfull inför första lägret tillsammans med A-landslaget.
– Det är en väldigt fin och stor möjlighet som alla inte får och det ska bli riktigt kul att få vara med och träna med de bästa spelarna i Sverige, säger hon.
Hur har omställningen gått från allsvenskan och Torslanda till SHE och Sävehof? 
– Det har funkat bra. Jag har fått mycket stöd och hjälp från Sävehof, men det är otrolig skillnad i både snabbhet och fysik i spelet. Det smäller på rejält.
– Sen är målvakterna betydligt duktigare i SHE, så man måste bli bättre i avsluten. Allt är egentligen ett snäll högre i SHE och det kommer att gå ännu fortare nu med landslaget.
Noterbart är att både Dano (5,21) och Isabelle Andersson (6,23) har högre målsnitt i U-landslagen än vad någon av de närvarande 16 A-landslagsspelarna hade. Av dem har Nathalie Hagman (4,91) och Sabina Jacobsen (3,68) bäst målsnitt från sina U-landskamper.
Förbundskaptenen Henrik Signell:
– Det finns förstås inga garantier för att just de här sex spelarna ska bli tongivande i A-landslaget framöver, men det är spännande och ambitiösa spelare som har förutsättningarna för att ta stora kliv de kommande åren. Det ska bli kul att få se dem i den här miljön och och förhoppningen är att de ska åka hem från Island med ännu mer motivation och strävan att bli framtida A-landslagsspelare.
På herrsidan finns ett liknande projekt får fyra spelare ingår och som har varit med A-landslaget på några tidigare samlingar, bland annat på Island förra hösten: Tobias Thulin (Redbergslids IK), Felix Claar (Alingsås HK), Alfred Jönsson (Lugi HF) och Jack Thurin (IFK Skövde).
Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg-Mattisson