Nyheter

Dam / 23 mars 2019

Ny svensk seger mot Ryssland

Tredje segern mot Ryssland på tre månader varav andra på två dagar. Mikaela Mässing och Filippa Idéhn såg till att Sverige tidigt kunde rycka åt sig ledningen som de sedan aldrig släppte. 28–26 slutade matchen i Norrköping.

• • •I går gjorde Mikaela Mässing nio mål när Ryssland besegrades i Eskilstuna – i dag gjorde hon sitt och matchens första efter 36 sekunder. Efter tio minuters spel stod det 5–1 till Sverige efter att Mässing gjort fyra av målen. Samtidigt storspelade Filippa Idéhn i det svenska målet.
Sverige fortsatte att spela bra och rann ifrån till klara 8–2 innan ryskorna vaknade och började krypa närmare. Ett mål skilde som minst i den första halvleken, men Mässing bombade in sitt sjätte mål till 13–11 i slutsekunderna.
– Det är alltid skönt att få en bra start och det fick vi verkligen. Vi var mer aggressiva från start och lät dem aldrig komma ifatt oss efter att vi gått ifrån. Jag fick hjälp av ett bra försvar och framåt var det bara att ge bollen till Mässing så blev det mål, säger Idéhn som i halvtid lämnade över till Johanna Bundsen som också svarade för en fin insats.
Även i den andra halvleken inledde Sverige inspirerat och gick iväg till en fyramålsledning igen. Ryskorna gjorde försök att komma ifatt, men varje gång de kom tillbaka till uddamålsunderläge hade Sverige en extra växel att lägga i.
Mikaela Mässing blev återigen Sveriges bästa målskytt. Nio mål i dag och  18 mål på de två matcherna mot EM-tvåan Ryssland.
– Jag är jättenöjd med de här två matcherna. Återigen står vi upp bra bakåt trots att vi har massor av nya konstellationer i försvarsspelet. Sett till de här två matcherna har vi spelat med mycket folk och  avsaknaden av tid tillsammans har inte visat sig, vilket man kanske hade kunnat förvänta sig, säger förbundskaptenen Henrik Signell.
– Många spelare har gjort det väldigt bra och har förstärkt sina chanser för kommande samlingar. de har visat att vi inte står och faller med enskilda spelare.
SVERIGE–RYSSLAND 28–26 (13–11)
Sverige: Mikaela Mässing 9, Nathalie Hagman 4, Emma Fernis 3, Olivia Mellegård 3, Jamina Roberts 3, Mathilda Lundström 2, Marie Wall, Johanna Forsberg, Linn Blohm, Carin Strömberg.
Ryssland: Anna Sen 5, Jekaterina Litvinova 5, Ksenija Makeeva 4, Elizaveta Malasjenko 4, Julija Managarova 3, Natalia Nikitina 3, Anna Sjaposjnikova 2.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Ryssland: 6 x 2 min.
Domare: Tanja Schila & Maike Mertz, Tyskland.
Publik: 1 617 (Himmelstalundshallen, Norrköping).
Text: Daniel Vandor
Foto: Andreas L Eriksson