Nyheter

Dam | Herr / 26 mars 2020

Nya preliminära datum för EM- och VM-kval

Europeiska Handbollförbundet (EHF) har presenterat nya speldatum då damernas EM-kval och herrarnas VM-kval ska spelas om coronasituationen tillåter.

Flera landskamper för såväl dam- och herrlandslagen har skjutits upp på grund av rådande omständigheter kring coronaviruset. Damerna skulle förra veckan OS-kvalat mot Spanien, Argentina och Senegal i spanska Lliria och den här veckan mött Tjeckien i EM-kvalet såväl borta (Zubri) som hemma (Skövde). Herrarna skulle i sin tur OS-kvalat i Berlin 17–19 april mot Tyskland, Slovenien och Algeriet, matcher som också har skjutits upp.

Nya datum för OS-kvalen är ännu inte satta. Först meddelade Internationella Handbollsförbundet att kvalen skulle spelas i juni, men efter det har Internationella Olympiska Kommittén meddelat att OS i Tokyo i sommar skjuts upp. Nya datum för OS är ännu inte bestämda och det är i nuläget inte klart om OS-kvalen kommer att avgöras i juni eller i ett senare skede.

Europeiska Handbollförbundet har dock kommit med nya datum för såväl damernas EM-kval som herrarnas VM-kval, men betonar också att dessa matcher kan komma att skjutas på ytterligare om läget i världen inte blir bättre.

I stället för bortamatch mot Nordmakedonien (Skopje) och hemmamatch mot Portugal (Uppsala) under vecka 22 och hemma- och bortamatch mot Tjeckien vecka 23 kommer i stället de fyra avslutande omgångarna genomföras i turneringsformat i samma arena onsdag 3 juni–söndag 7 juni. Spelplats är ännu inte bestämd, men det ser i dagsläget inte ut som att matcherna kommer att avgöras i Sverige.

Herrarna skulle i sin tur mött vinnaren av Turkiet och Ryssland i VM-kval vecka 23, men det är nu skjutet till vecka 27, där Sverige inleder hemma 1/2 juli avslutar borta 4/5 juli. Turkiet och Ryssland gör upp i ett dubbelmöte under vecka 26.

Även herrarnas U20-landslag får nya datum att förhålla sig till. EM skulle ha avgjorts i Österrike och Italien 2–12 juli, men mästerskapet är nu flyttat till Slovenien 13–23 augusti där redan U18-EM avgörs.

Även Europacuperna har gått nya speldatum:
• Herrarnas Final 4 i Champions League kommer att spelas i Köln 22–23 augusti (i stället för 30–31 maj)
• Herrarnas Final 4 i EHF-cupen kommer att spelas i Berlin 29–30 augusti (i stället för 23–24 maj)
• Damernas Final 4 i Champions League kommer att spelas i Budapest 5–6 september (i stället för 9–10 maj)
Klicka här för övriga datum i EHF:s tävlingar