Nyheter

Dam / 27 november 2016

Oavgjort igen mot Tyskland i EM-uppladdningen

Även den andra matchen på bortaplan mot Tyskland i EM-uppladdningen slutade oavgjord. På lördagen i Hamm blev det 24–24 och på söndagen i Trier blev det 28–28 sedan Sverige haft ledningen i pausen med hela 20–10 (!).

• • •

Den andra matchen mellan Sverige och Tyskland blev en tillställning med två skepnader. Sverige körde i princip över ett mycket lamt Tyskland i första halvleken.
Till den andra halvleken kom Tyskland ut som ett helt nytt lag ut på planen. Tempot var ett helt annat, försvarsspelet blev kompakt och samlat och anfallet visade en helt annan nivå än i första halvleken.
Högernian Nathalie Hagman saknades i andra halvleken efter en smäll på ena knät i slutet av första och spelstrategen och mittnian Bella Gulldén vilade hela andra halvleken efter en befarad lårskada enligt rapporterna från Trier. Och detta inverkade måhända på den svenska insatsen.
Det svenska försvarsspelet tappades kraftigt och anfallet fungerade inte heller. Kom man igenom så stod tyska målvakten Dinah Eckerle där och storspelade. Hon motade det mesta.
I början av matchen hade Tyskland ledningen med 1–0 och 2–1 och lagen följdes åt via 2–2, 3–3 och 4–4 innan Sverige fick ordentligt fart på sitt spel och hade ledningen med 7–4, 10–7, 16–7 och 19–9 innan pausvilans siffror spikades till 20–10.
Under pausvilan drog Tysklands tränare Michael Biegler upp helt nya riktlinjer för i  andra halvleken vaknade Tyskland som sagt, samtidigt som Sveriges spel gick i stå och Tyskland gjorde 7–2 på sex minuter och kom närmare och närmare.
Tyskland kvitterade till 27–27 med fyra minuter kvar. Loui Sand tryckte in 28–27 med tre minuter kvar, men Tyskland lyckades få in en ny kvitteringsboll till 28–28 med halvminuten kvar.
Sverige hade bollen på slutet men tyska målvakten Dinah Eckerle räddade det sista svenska skottet och matchen slutade oavgjort igen.
–Vi är så klart nöjda med vår första halvlek, det är så vi vill spela över sextio minuter. Men det gör vi bara i trettio i dag, säger förbundskaptenen Henrik Signell på telefon från Trier.
–Samtidigt så är vi ju i ett läge nu där vinsten i sig inte är det vi jobbar efter utan vi har bitar i spelet, olika konstellationer och så vidare, som vi vill utveckla och förtydliga. Och då kan det bli lite upp och ner.
–Vi är självklart inte nöjda med andra halvlek. Så djupt vill vi inte sjunka så klart. Vi skjuter väldigt ärligt, och de får full utdelning på det dom gör.  Och deras målvakt (Dinah Eckerle) tar ju väldigt mycket.
–Vi tappar ju i andra halvlek det vi gjorde i första, samtidigt som vi jobbade med andra saker som vi fick kvitton på.
–I dag tycker jag att Ida Odén gör en bra match.
–Vi tar med oss första halvleken så klart, som är väldigt bra. Där vi gör det vi har  pratat om. I andra halvlek jobbade vi med lite annat, som inte föll så väl ut.
–I det långa loppet är det bra att bli påminda emellanåt vad som gäller och vad som egentligen krävs. Inställning och attityd – och att vi måste arbeta hårt för att vara bra.
Det svenska målet vaktades av Johanna Bundsen i första halvlek med ett bra försvarsspel framför sig, och Filippa Idéhn i den andra bakom ett klart läckande försvar. Vi räknade till nio räddningar på båda. Bundsen hade några riktigt svettiga räddningar på frilägen under sin halvlek, bland annat en straff.
Bella Gulldén toppade målskyttet tillsammans med Ida Odén. Fem mål på båda, Gulldéns från bara första halvlek. Emma Ekenman-Fernis, högersexa fick chansen att skjuta en straff, och satte den klockrent i mål.
Nu väntar hemresa till Alingsås för genrepet mot OS-tvåan Frankrike på onsdag. Och nästa söndag är det EM-premiär på Hovet i Stockholm mot Spanien.
TYSKLAND–SVERIGE 28–28 (10–20)
Tyskland: Lone Fischer 4, Anna Loerper 4 (2 straffar), Saskia Lang 3, Emily Bölk 3, Anna Hubinger 2, Jenny Karolius 2, Maria Kiedrowski 2, Isabell Klein 2, Stella Kramer 2, Kim Naidziniavicius 2, Svenja Huber (1), Alicia Stolle.
Sverige: Bella Gulldén 5 (1), Ida Odén 5, Louise Sand 4, Frida Tegstedt 3, Olivia Mellegård 3, Nathalie Hagman 3, Jenny Alm 2, Anna Lagerquist, Emma Ekenman-Fernis (1), Carin Strömberg.
Utvisningar, Tyskland: 1 x 2 minuter. Sverige: 3 x 2 minuter.
Domare: Peter Horvath och Balázs Marton, Ungern.
Publik: 1 723 (Arena Trier, Tyskland).
Bilden: Ida Odén, femmålsskytt och mycket duktig i den oavgjorda landskampen i Trier. Foto: Bildbyrån.

Text: Björn Persson