Nyheter

Dam / 26 november 2016

Oavgjort mot Tyskland i EM-uppladdningen

Den svenska uppladdningen inför det kommande europamästerskapen på hemmaplan började bra. På lördagskvällen spelade Sveriges damlandslag oavgjort 24–24 efter ledning i paus med 12–10 mot Tyskland på bortaplan i Hamm (tre mil från Dortmund).

• • •

I morgon är det returmöte i Trier, nära gränsen mot Luxemburg. Därefter blir det hemresa till Alingsås för genrepet mot OS-tvåan Frankrike på onsdag. Och nästa söndag är det EM-premiär på Hovet i Stockholm mot Spanien.
Tyskland kom på tionde plats i EM 2014 och på trettonde på plats i VM 2015 och och spelade nu oavgjort mot Sverige, trea på EM, nia på VM och sjua på OS 2016 i en match som blev just så jämn som siffrorna antyder. Sverige hade ledningen med 5–3 i början men sedan svängde ledningen fram och tillbaka och inget lag ledde med mer än två bollar.
Sverige ledde på slutet med 24–23 med två minuter kvar, men Tyskland kvitterade på straff i sista minuten genom Svenja Huber.
– Det var en bra träningsmatch för att vara så här nära, nästan två veckor innan EM-premiären. Jag tycker det i dag var en match där vi var det bättre laget! säger en nöjd förbundskapten Henrik Signell efter den oavgjorda matchen.
– Resultatet i sig är inte riktigt det primära. Vi fick jättebra svar på det vi la lite extra fokus på idag, och det var försvarsspelet. Och beteendet där som det finns lite att ta av.
– Vi spelar med rätt mycket olika konstellationer och valde att fokusera fullt ut på försvarsspelet och den aggressiviteten där vi vill agera som en enhet, och det är jag mycket nöjd med.
– Tyskland är ju ett lag som ofta släpper in ganska litet mål. De är stora och fysiska och vi väljer några  olika spelval som vi kör med konsekvent i sextio minuter. Där finns det också lite att ta av. Men jag tycker det var helt okej. Men sedan får kanske deras målvakt (Clara Woltering) göra några räddningar för mycket.
Anna Lagerquists försvarsinsats och landslagsdebut är värd olch nämna speciellt, med den respektlöshet hon visar. Det är coolt.
Anna slet inte bara i försvaret, utan hon tog för sig även i linjespelet framåt, mittsexa som hon är. Men något mål blev det inte denna gång. På vänsterkanten dunkade bolltrollet Loui Sand in fyra mål och på andra kanten fick Emma Ekenman-Fernis in två fullträffar i sin andra landskamp.
Bästa målskytt blev än en gång Bella Gulldén med åtta mål, varav tre straffar. Vänsternian Jenny Alm hittade rätt fem gånger och högernian Ida Odén med tre. Men vilket skott hon har.
Det svenska målet vaktades av Filippa Idéhn i första halvleken och Johanna Bundsen i andra. Och Bundsen visade hög klass under en period i andra halvlek. Hon nöp bland annat en straff och räddade ett tyskt friläge i slutet av matchen när Tyskland ledde med 23–22.
Här matchens målbild (med Tysklands siffror först): 3–5, 6–5, 7–7, 9–9, 9–10, 10–12 (paus), 11–13, 15–15, 16–17, 18–17, 18–19, 20–19, 21–20, 21–21, 22–22, 23–22 och 23–24 fram till slutsignalens 24–24.
TYSKLAND–SVERIGE 24–24 (10–12)
Tyskland: Svenja Huber 8 (6 straffar), Kim Naidziniavicius 6, Emily Bölk 3, Maike Schirmer 2, Julia Behnke, Lone Fischer, Isabell Klein, Sakia Lang, Anna Loerper.
Sverige: Bella Gulldén 8 (3 straffar), Jenny Alm 5, Loui Sand 4, Ida Odén 3, Emma Ekenman-Fernis 2, Jamina Roberts 2.
Utvisningar, Tyskland: 3 x 2 minuter. Sverige: 3 x 2 minuter.
Domare: Peter Horvath och Balázs Marton, Ungern.
Publik: 2 036 (Westpress-Arena, Hamm, Tyskland).
Bilden: Anna Lagerquist, mittsexan från Lugi, som fick beröm för sin insats i den oavgjorda landskampen mot Tyskland i Hamm.

Text: Björn Persson