Nyheter

Dam / 25 maj 2020

Premiärsamling med damlandslaget för Axnér

Den 1 juni inleder Tomas Axnér sin anställning som förbundskapten för det svenska damlandslaget och redan första veckan kommer han att samla ett antal spelare på Bosön i Stockholm för fystester och genomgångar. 

I mars blev det klart att Tomas Axnér kommer att ersätta Henrik Signell som förbundskapten för det svenska damlandslaget i handboll. Signell skulle leda Sverige i vårens OS- och EM-kval samt, om Sverige skulle kvala in, i sommarens OS medan Axnér under en överlämningsperiod under sommaren skulle sätta sig in i verksamheten. Då EM-kvalet sedan ställdes in, OS i Tokyo sköts upp ett år och Sveriges nästa tävlingsmatch blir EM-premiären i Fredrikshamn i början av december får Axnér redan nästa vecka möjlighet att börja bygga för framtiden.

22 spelare, både sådana som varit med på tidigare samlingar och mästerskap såväl som flera nya namn, får stifta bekantskap med den nya landslagsledningen med Axnér, assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg och målvaktstränaren Thomas Forsberg under träningsdagar på Bosön i Stockholm. Spelarna delas in i tre olika grupper som samlas vardera i två dygn. Många av de senaste samlingarnas landslagsspelare finns inte tillgängliga på grund av de permitteringsvillkor som finns i exempelvis Danmark och Frankrike.

– Tanken med träffen i juni på Bosön är att vi dels ska få en möjlighet att bekanta oss med varandra. Vi i det framtida ledarteamet får också en möjlighet att presentera hur vi vill jobba framöver och vad vi står för i vår ledarfilosofi och vad vi förväntar oss av spelare. Huvudtemat för samlingen är dock fysisk träning där vi med hjälp av Rickard Nilsson på SOK tar ett helhetsgrepp kring fysisk träning. Tanken är att vi ska inventera den här gruppens fysiska egenskaper och ge spelarna personlig feedback och teknikträning, Vi kommer träna tillsammans i små grupper och även göra en del tester, säger Axnér.

Hanna Fogelström, landslagsansvarig:

– På grund av det rådande läget har vi inför samlingen gjort en riskbedömning, följt råd och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och vidtagit åtgärder för att att kunna genomföra de här samlingarna på ett säkert sätt. Vi har noga kontakt med spelarna inför, vi har delat upp spelarna i mindre grupper, alla bor i enkelrum och vi kommer inte att ha övningar med kroppskontakt.

SPELARNA SOM SAMLAS PÅ BOSÖN

GRUPP 1 (1–3 juni)
Evelina Eriksson, Skuru IK (Vipers Kristianstand nästa säsong)
Mathilda Lundström, Skuru IK (IK Sävehof)
Frida Rosell, VästeråsIrsta HF
Wilma Schelin, Skuru IK
Carin Strömberg, Viborg HK
Melissa Petrén, Horsens Håndbold
Emma Fernis, IK Sävehof (Thüringer HC)

GRUPP 2 (2–4 juni)
Sofie Börjesson, IK Sävehof
Filippa Idéhn, Silkeborg-Voel KFUM (ny klubb ej klar)
Wilma Kroon Andersson, IK Sävehof
Johanna Forsberg, IK Sävehof (Nykøbing Falster HK)
Nina Dano, IK Sävehof
Linnea Pettersson, IK Sävehof
Mikaela Mässing, Thüringer HC (ny klubb ej klar)

GRUPP 3 (3–5 juni)
Clara Lerby, Lugi HF
Sofia Hvenfelt, H65 Höör (Köpenhamn Håndbold)
Isabelle Andersson, H65 Höör
Emma Lindqvist, H65 Höör
Sabina Jacobsen, CSKA Moskva
Kristin Thorleifsdottir, H65 Höör (Randers HK)
Daniela Gustin, Horsens Håndbold
Thea Stankiewicz, Tertnes IL

Text: Daniel Vandor
Foto: Peter Vikström