Nyheter

Dam / 30 november 2019

Premiärvinst mot Kongo-Kinshasa

Sverige fick en mjukstart i VM och vann öppningsmatchen komfortabelt mot Kongo-Kinshasa. Slutresultatet skrevs 26–16 (11–8) efter klasskillnad mellan lagen i andra halvlek.
– Med tanke på hur matchen såg ut var det var väldigt skönt med två poäng, sa en lycklig Linn Blohm till TV6.

 

VM i Japan inleddes för svensk del med match mot Kongo-Kinshasa. Avkasttid japansk tid var 20.30 i Kumamoto. Startsjuan såg ut som följande:

Filippa Idéhn, Olivia Mellegård, Linn Blohm, Nathalie Hagman, Jamina Roberts, Melissa Petrén och Hanna Blomstrand.

Sverige var trögstartade i premiären och lät Kongo ta ledningen först. Västafrikanernas storstjärna, vänsternian Christianne Mwawesa, låg bakom det mesta i anfallsspelet. I den tionde matchminuten utökade hon till 4–2, vilket fick Henrik Signell att ta matchens första timeout.

– Det är lite svårt att spela mot ett lag av den här typen. Vi gör det inte fullt så bra, jag hoppas att det släpper lite nu. Vi har gått ner lite i tempo i försvarsspelet, sa förbundskaptenen till TV6 i halvtidsvilan.

Paussiffrorna skrevs 11–8 till Sverige som utnyttjade ett par kontringar i slutet av första halvlek som i övrigt präglades av flera tekniska fel. Höjdpunkten under den första halvleken var mittsexan Anna Lagerquist som rörde sig bra på linjen och fick allt bättre träff i sitt försvarsspel.

– Nu har vi fått känna på dem. Vi har anpassat oss tycker jag och höjt oss allt eftersom. Vi måste fortsätta att inte slappna av bakåt och undvika deras låga tempo, sa sexmålsskytten Anna Lagerquist i paus till TV6.

– Hon gör en bra match och sticker ut i vårt lag, sa förbundskaptenen senare om Lagerquist som utsågs till matchens lirare. Signell påpekade även att dagens match var svårläst och av en väldigt annorlunda karaktär.

I andra halvlek sprang Blågult tämligen enkelt i från Kongo-Kinshasa i målprotokollet och avgjorde med ett dussintal minuter kvar att spela. Slutresultatet i Kumamoto skrevs 26–16 till Sverige som även hade en liten hejaklack på plats.

– Det var väldigt skönt med två poäng. Speciellt med tanke på hur matchen såg ut. Vi lyckades aldrig dra ifrån under första halvlek utan missade våra lägen helt enkelt. Vi hade kunnat leda med mycket mer i paus, summerade Linn Blohm till TV6 eftermatchen.

Härnäst väntar en dags vila innan nästa VM-match. På måndag ställs Sverige mot Kina med avkast 12.30 svensk tid.

– Vi kan absolut bättre men det här var en match som vi skulle vinna och det gjorde vi. Det blev lite otajmat i försvaret och framåt brände vi mycket, sammanfattade Lagerquist till TV6.

SVERIGE–KONGO-KINSHASA 26–16 (11–8)

Sverige: Anna Lagerquist 6, Linn Blohm 4, Marie Wall 3, Mathilda Lundström 2, Johanna Forsberg 2, Melissa Petrén 2, Bella Gulldén 2, Mikaela Mässing 2, Nathalie Hagman, Jamina Roberts, Carin Strömberg.
Kongo-Kinshasa: Christianne Mwawesa 6, Hillary Ikondo 3, Estel Semana 2, Raissa Yalibi 2, Consolate Mwange, Carine Ngombo, Roseline Ngo Leyi.
Målutveckling: 1–2 (5 min), 2–4 (10 min), 5–5 (15 min), 8–7 (20 min), 9–7 (25 min), 11–8 (30 min), 13–8 (35 min), 15–10 (40 min), 17–12 (45 min), 19–14 (50 min), 23–14 (55 min), 26–16 (60 min).
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Kongo-Kinshasa: 3 x 2 min.
Domare: Vanja Antic & Jelena Jakovljevic.
Publik: 2 330 (Park Dome, Kumamoto, Japan).

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån