Nyheter

Dam / 13 april 2018

Så avslutar damerna säsongen

Säsongerna runtom i handbollseuropa går in i slutfaserna med ligaspurter och slutspelsmatcher om vartannat.
Här har ni förutsättningarna för våra landslagsdamers resterande säsonger.

Mathilda Lundström, Skuru IK:
Efter en stark grundserie i SHE där Skuru knep andraplatsen bakom H65 Höör så klev man in i kvartsfinalen och krossade Önnered med 3­–0 i matcher. Nu väntar semifinal mot Sävehof, där den första spelas måndagen den 16 april.
Sofia Hvenfelt, H65 Höör:
Hvenfelt och de svenska mästarna H65 Höör gick fram som en ångvält i grundserien och vann den programenligt. Det gjorde man även i kvartsfinalerna mot VästeråsIrsta där det blev 3–0 i matcher. Söndagen den 15 april sparkar man igång semifinalerna med ett första möte med Lugi.
Johanna Bundsen, Köpenhamn:
Bundsens Köpenhamn lyckades med två poängs marginal vinna högstaligan före Odense och tog sig till slutspelsgrupp där Team Esbjerg, Nyköbing och Randers stod för motståndet. Köpenhamn har hittills pallat för favorittrycket och leder gruppen på åtta poäng.
Ulrika Toft Hansen, Team Esbjerg:
Det blev en slutlig femteplats för Esbjerg i danska toppligan HTH Go-ligan. Därmed hamnade hon i samma slutspelsgrupp som Johanna Bundsen och hennes Köpenhamn. Hittills står Esbjerg på sex poäng efter fyra matcher.
Olivia Mellegård, IK Sävehof:
Säsongen började riktigt jobbigt för Mellegårds Sävehof, och förlusterna staplades på hög. Men till slut hittade man en ordentlig formtopp och avfärdade Boden i tre raka kvartsfinaler. Måndagen den 16 april spelas första semifinalen borta mot Skuru.
Emma Ekenman Fernis, IK Sävehof:
Trots en stundtals tuff säsong för Sävehof så gjorde Emma Ekenman Fernis det som förväntades av henne, nämligen mål. Med 88 baljor delade hon på interna skytteligavinsten med Ida Odén och nu ska hon fortsätta göra mål när Skuru väntar i semifinal den 16 april.
Carin Strömberg, Viborg:
Viborg var en poäng bakom Team Esbjerg när HTH Go-ligan sammanfattades och därmed blev det en sjätteplats. Det gav Viborg en plats i den andra slutspelsgruppen med matcher mot Odense, Midtjylland och Silkeborg-Voel där Viborg är sist med två inspelade poäng. Man har även en retur mot Kristiansand i EHF-cupen att spela, den 14 april. Första matchen vanns med 34–31.
Linn Blohm, Midtjylland:
30 poäng innebar en tredjeplats i ligan för Blohms Midtjylland och med det väntade slutspelsgrupp mot Viborg, Silkeborg-Voel och Odense där man för tillfället ligger tvåa bakom Odense. Man är även i högsta grad levande i Champions League, där HC Vardar väntar den 14 april i kvartsfinal.
Jamina Roberts, Erdi VSE:
Säsongen har spenderats i ungerska toppklubben Erdi för Roberts som för tillfället är trea i ligan bakom Ferencvaros och Györ. Erdi tog sig även till final i den inhemska cupen men föll där mot Györ med 23–27.
Loui Sand, Brest Bretagne:
Brest stannade på en andraplats i ligan bakom Metz och möter i slutspelet Fleury Loiret i kvartsfinal. Första mötet spelas den 15 april med retur den 21 april. Nästa säsong spelar Sand i just Fleury Loiret.
Daniela Gustin, Randers:
Randers tog sig som sista lag i danska ligan till slutspelsgruppen, den första. Det gjorde man med två poäng till godo mot Holstebro men det har blivit tufft mot Köpenhamn, Esbjerg och Nyköbing. Randers är sist i gruppen.
Filippa Idéhn, Brest Bretagne:
Klubbkompis med Loui Sand och det innebär att Idéhn laddar för kvartsfinalspel mot Fleury Loiret den 15 april.
Johanna Westberg, Nyköbing Falster:
Westberg har stått för rena målexplosionen i sitt Nyköbing den här säsongen och slutade på 97 mål i grundserien. 13 (!) av dom bankade hon in i senast mot Randers i slutspelsgrupp 1. Nyköbing står för tillfället på fem poäng.
Martina Thörn, Midtjylland:
Klubbkamrat med Linn Blohm i Midtjylland vilket innebär spel i slutspelsgruppen och även en kommande kvartsfinal i Champions League. HC Vardar står för motståndet i första matchen den 14 april.
Marie Wall, H65 Höör:
En mycket stark säsong för Walls svenska mästare Höör som vann grundserien och städade av VästeråsIrsta i tre raka kvartsfinaler. Lugi väntar den 15 april för Wall som gjorde 71 mål i grundserien och två i kvartsfinalerna.
Anna Lagerquist, Nyköbing Falster:
En fjärdeplats i ligan för Nyköbing innebar plats i slutspelsgrupp 1 där man hittills står på fem inspelade poäng. Den 19 april spelar man mot Team Esbjerg i en mycket avgörande match då Esbjerg bara är en poäng före Nyköbing.
Bella Gulldén, CSM Bukarest:
Fortsatt stark säsong för Bella Gulldén och hennes Bukarest. Man blåste bort Metz i första kvartsfinalen av Champions League med 34–21 och returen på hemmaplan spelas söndagen den 15 april. På hemmaplan leder Bukarest ligan med komfortabla 12 poäng just nu. Man tog dessutom hem cupen nyligen. Gulldén gör sin sista säsong i Bukarest då hon till hösten spelar för franska Brest.
Hanna Blomstrand, Köpenhamn:
Blomstrand har prickat in 51 mål hittills den här säsongen för danska seriesegrarna Köpenhamn, där även Johanna Bundsen och Jenny Alm spelar. Köpenhamn går även starkt i slutspelsgrupp 1 där man leder med åtta poäng totalt och spelar sin nästa match mot Randers den 19 april.
Nathalie Hagman, CSM Bukarest:
Tillsammans med Bella Gulldén och Sabina Jacobsen har hon och resten av Bukarest gjort en stark säsong hitills, både i den rumänska ligan och i Europaspelet. Man har retur mot Metz att spela i CL-kvartsfinalen den 15 april i jakten på en ny plats i Final4.
Sabina Jacobsen, CSM Bukarest:
Även Sabina spelar i rumänska giganterna CSM Bukarest och det innebär att man redan säkrat det inhemska cupguldet och går för serieseger samt avancemang i Champions League.
Jenny Alm, Köpenhamn:
Den tredje svenskan i Köpenhamn har bombat in 79 mål totalt för danska seriesegraren den här säsongen och man har guld i sikte då man leder sin slutspelsgrupp på åtta poäng.
Text: Marcus Löfström
Foto: Bildbyrån