Nyheter

Dam / 17 juni 2018

Sandgren tog vägen till landslaget via Norge

Efter två lyckade säsonger i Norge har Jenny Sandgren blivit landslagsspelare. I går debuterade hon när Sverige spelade 27–27 i Sydkorea mot Ukraina.
– Verkligen jättekul att få chansen, säger den 23-åringe målvakten.

• • •

Daniela Gustin, Julia Eriksson, Mikaela Mässing, Jenny Carlson, Jenny Sandgren med flera. Kärra HF:s 94-tjejer var ett av Sverige bästa lag i sin årgång.
– På pappret var vi nog bäst, men vi lyckades inte få ihop det. Vi vann en gång men äkte ut i semifinal de andra åren, säger Jenny Sandberg som befinner sig i den sydkoreanska huvudstaden Seoul för att spela turneringen Handball Premiere 6.
Och även om handbollslivet är trivsamt just nu har det inte alltid varit så. 2015 åkte hon ur SHE (eller elitserien som den hette då) med moderklubben. Året efter hände samma sak med Spårvägens HF.
Då ringde Christer ”CK” Karlsson och försökte locka henne till Fredrikstads BK som siktade på att ta klivet upp i den norska högstaligan.
– Jag hade några alternativ, men valde Fredrikstad. Det lockade mig att de satsade rejält på damhandbollen och förutsättningarna där var bra. Det var utomlands, men ändå nära hem till Göteborg. Och det fanns en trygghet i att ha en svensk tränare. Det var inte ett jättestor kliv jag tog, men ändå ett kliv, säger hon.
Laget gick upp inför den gångna säsongen och svarade för en superskräll direkt genom att besegra den tidigare giganten Larvik. Till slut blev det en sjätteplats i ligan och åkte ur slutspelet mot just Larvik i kvartsfinalen.
Hur upplever du att den norska ligan skiljer sig mot den svenska? 
– Det första som slog mig när jag kom dit var att det är skillnad i tempo. Det går fortare i Norge och jag upplever också att spelarna är mer kraftfulla i sina satsningar.
Några U-landskamper blev er aldrig för Sandgren som hade Hanna Daglund och Jessica Ryde före sig då, utan matchen mot Ukraina i lördags var hennes första för Sverige någonsin.
– Jag gick och tänkte att det kunde hända, men jag vågade ändå inte ta det för givet, säger hon om uttagningen till turneringen i Sydkorea.
Sju räddningar på 23 skott säger den officiella statistiken efter landslagsdebuten. Nu är fokuset inställt på matchen mot Sydkorea, som besegrade Ukraina med 36–20 under söndagen, och hon är medveten om att det kan bli åka av.
– Jag vet inte så jättemycket om dem, men det man hör är ju att de ska vara oerhört snabba. Det blir en utmaning för oss, men jag hoppas att vi tar med oss det positiva från matchen senast där vi hade en positiv trend efter en skakig inledning. Vi har duktiga handbollsspelare som kommer att hitta varandra mer och mer för varje match.
Text: Daniel Vandor
HANDBALL PREMIERE 6 I SEOUL
16 juni:
Ukraina–Sverige 27–27
17 juni: Sydkorea–Ukraina 36–20
18 juni, 19.45:
Sydkorea–Sverige (12.30 svensk tid)
19 juni, 20.00: Sverige–Ukraina (13.00)
20 juni, 18.20: Sydkorea–Sverige (11.20)
21 juni, 20.00: Sydkorea–Ukraina (13.00)
Länk till matcherna